Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 13. 16:33, szerda | Helyi
Forrás: Mosonmagyarovar.hu

Felhívás nevelőszülőnek jelentkezésre

Felhívás nevelőszülőnek jelentkezésre

Nagy szükség van rájuk! Egyre több embert foglalkoztat a nevelőszülőség gondolata, az idén már a második csoport végezte el a nevelőszülői tanfolyamot.

Megyénkből az év eleje óta 73 házaspár, illetve egyedülálló érdeklődött a nevelőszülőség feltételeiről. Közülük mindösszesen kilencen nyújtottak be írásos jelentkezést, a tanfolyamon pedig négy pár kapott nevelőszülői tanúsítványt. Rajtuk kívül két olyan nevelőapuka is sikeresen végzett, akiknek felesége már nevelőszülő, de a tanfolyam elvégzése házastársak esetén mindkét félnek előírás. – osztja meg Tóth Eszter a Győr–Moson–Sopron Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) szakmai vezetője.

A nevelőszülőség átmeneti gondoskodás, amely a család melegét, a szeretet biztonságát adja azon gyerekeknek, akiket saját szülei valamilyen okból, hosszabb – rövidebb ideig nem tudnak vállalni. A nevelőszülők saját otthonukban biztosítják a náluk elhelyezett gyermekek teljes körű ellátását, nevelését. – fejti ki a szakember, és hangsúlyozza, a nevelőszülőség nem egyenlő az örökbefogadással, hiszen a nevelőszülő a gondozott gyermeket nem tekintheti sajátjának. A nevelőszülő szakmai csoport tagjaként a biztonságos otthon élményét, a szülői gondoskodást, és családi mintát közvetít a rábízott gyermek számára, anélkül, hogy a vérszerinti családot imitálná. Aki vállalja a nevelőszülőséget, az abban is feladatot vállal, hogy a gyermek sorsa minél előbb – hazakerüléssel, vagy örökbeadással, esetleg huzamosabb időre szóló nevelőszülői elhelyezéssel véglegesen rendeződjön. Ahhoz, hogy valaki nevelőszülő lehessen, több feltételnek meg kell felelnie. Ilyen a betöltött 24. életév, a megfelelő családi környezet, a gyermekbarát személyiség, pszichológiai és egészségügyi alkalmasság, erkölcsi bizonyítvány, és a tanfolyam eredményes elvégzése.



A szakmai vezető arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a nevelőszülők száma emelkedik megyénkben, de további nevelőszülők jelentkezésére is szükség van, mivel 2014. január 1-től lehetőség szerint valamennyi 12 év alatti, gyermekvédelmi szakellátásba került gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Egy nevelőszülőnél jelenleg elhelyezhető kiskorú gyermekek száma négy, amelybe a saját, vér szerinti gyermekeket is bele kell számítani, 2014. január elsejétől viszont ez a szám hatra emelkedik. Szintén jövőre életbe lépő változás, hogy a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak számít, vagyis egészség- és nyugdíjbiztosításra jogosít. Egyúttal emelkedik a nevelőszülők képzési ideje - 500 órás OKJ-s tanfolyamon tudják a képesítést megszerezni -, és emelkednek az évek óta stagnáló nevelőszülői juttatások is.

A nevelőszülők tevékenysége felbecsülhetetlen értéket hordoz. Áldozatos munkájukkal, odaadásukkal és szeretetükkel a náluk nevelkedő gyermeke számára biztosítják egy boldog gyermekkor és egy egészséges felnőttkor lehetőségét, esélyt egy jobb életre, a tanulás, a munka, és a család mint értékek közvetítésével. – hangsúlyozza Tóth Eszter, aki arra buzdít, hogy akiben komolyan megfogalmazódott az elhatározás, az érdeklődjön bátran a TEGYESZ 9024 Győr, Vasvári Pál u. 1. címén, telefonon a 96/511-930-as számon, Szarkáné Németh Ágnes igazgatónál a 70/319 04-86-as, vagy Tóth Eszternél a 70/319 04-87-as mobilszámon, illetve e-mailben a tegyesz.gyor@freemail.hu, vagy a nev.szul.halozat@gmail.com címen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.