Városlista
2019. augusztus 25, vasárnap - Lajos

Hírek

2017. Július 17. 11:41, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

2017. július 16-án 11 órakor kezdődött az az ünnepség, mely hivatalosan is a község jelképévé tette a 411-358 pályaszámú Truman-t.

A hivatalos megemlékezésre több százan is kilátogattak: vasutasok, falubeliek és elszármazottak. Nagy ünnep volt ez a település számára.


Szőke László polgármester az összefogás jelképeként is emlegeti. Köszöntő beszédében nem csak az ő, hanem Pusztai István hangja is többször elcsuklott. Nem véletlenül.


Hegyeshalom vasutas falu. Sok helybeli ma is a vasútnál dolgozik. Aki nem, azok családjában is fellelhető legalább egy olyan személy, aki annak idején mozdonyfüttyre ébredt.


1979 óta nem vagyok vasutas. – kezdte az InfoMosonmagyaróvár számára adott nyilatkozatát a polgármester. - Ez a közösség azonban mind a mai napig olyan számomra, mint a családom. Bármikor számíthatok rájuk. Így elmondhatom, hogy ennek az összetartó erőnek is a jelképe a ma felavatott szobor mozdony. Sok utánajárás, engedélyeztetés és komoly munka van abban, hogy ez a Truman, ilyen állapotában itt állhat ma Hegyeshalomban. A kezdeményezés legfőbb koordinátora és tulajdonképpen a kitalálója is, Pusztai István. Az ő állhatatos munkája és elkötelezettsége nélkül nem jöhetett volna létre, hogy ma itt álljunk és ünnepeljük. Köszönjük neki az egész község nevében!

Hegyeshalom idén a júliusi falunapok keretében ünnepli első írásos megjelenésének 800. évfordulóját. A vasút azonban ugyanúgy meghatározó jelképe a településnek. Elmondható, hogy ezzel az avatással lett igazán teljes az ünnep?

A történelmi évfordulót több részben ünnepeljük, nem csak a falunap keretében. A megemlékezésnek vannak protokoll részei is, de a hétvégén a szórakozásé volt a főszerep. A mozdony szobor avatás pedig, úgy gondolom, csak emelte az ünnepségi sorozat fényét.

Az avató ünnepséget tovább emelte Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és dr. Nagy István FM államtitkár és országgyűlési képviselő megtisztelő jelenléte és köszöntő beszédeik is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 25. 18:51, vasárnap | Helyi

Husqvarna Profinap az Andl Kft-nél - Nemcsak profiknak!

Rajong a Husqvarna kerti gépekért? Vagy még csak most ismerkedik a svéd márkával?

2019. Augusztus 24. 14:20, szombat | Helyi

Jól kezdett a Motherson-Mosonmagyaróvár csapata Horvátországban

Nagyon jól kezdte az első horvátországi mérkőzését a Motherson-Mosonmagyaróvár csapata, hiszen három perc alatt, három – nulla arányban vezetett a Jagodina ellen.

2019. Augusztus 23. 14:00, péntek | Helyi

Érettségizni szeretne?

Esti képzések indulnak a megújult Tudásfa Gimnázium szervezésében. Még lehet jelentkezni!

2019. Augusztus 22. 19:49, csütörtök | Helyi

Világrekord: Yelena megkapta 400. díját

A világrekorder kép a FrontArt kiállítás keretében szeptember végéig a mosonmagyaróvári Deák téren látható az egykori Fekete Sas Vendéglő falán!