Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2017. Július 17. 11:41, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

2017. július 16-án 11 órakor kezdődött az az ünnepség, mely hivatalosan is a község jelképévé tette a 411-358 pályaszámú Truman-t.

A hivatalos megemlékezésre több százan is kilátogattak: vasutasok, falubeliek és elszármazottak. Nagy ünnep volt ez a település számára.


Szőke László polgármester az összefogás jelképeként is emlegeti. Köszöntő beszédében nem csak az ő, hanem Pusztai István hangja is többször elcsuklott. Nem véletlenül.


Hegyeshalom vasutas falu. Sok helybeli ma is a vasútnál dolgozik. Aki nem, azok családjában is fellelhető legalább egy olyan személy, aki annak idején mozdonyfüttyre ébredt.


1979 óta nem vagyok vasutas. – kezdte az InfoMosonmagyaróvár számára adott nyilatkozatát a polgármester. - Ez a közösség azonban mind a mai napig olyan számomra, mint a családom. Bármikor számíthatok rájuk. Így elmondhatom, hogy ennek az összetartó erőnek is a jelképe a ma felavatott szobor mozdony. Sok utánajárás, engedélyeztetés és komoly munka van abban, hogy ez a Truman, ilyen állapotában itt állhat ma Hegyeshalomban. A kezdeményezés legfőbb koordinátora és tulajdonképpen a kitalálója is, Pusztai István. Az ő állhatatos munkája és elkötelezettsége nélkül nem jöhetett volna létre, hogy ma itt álljunk és ünnepeljük. Köszönjük neki az egész község nevében!

Hegyeshalom idén a júliusi falunapok keretében ünnepli első írásos megjelenésének 800. évfordulóját. A vasút azonban ugyanúgy meghatározó jelképe a településnek. Elmondható, hogy ezzel az avatással lett igazán teljes az ünnep?

A történelmi évfordulót több részben ünnepeljük, nem csak a falunap keretében. A megemlékezésnek vannak protokoll részei is, de a hétvégén a szórakozásé volt a főszerep. A mozdony szobor avatás pedig, úgy gondolom, csak emelte az ünnepségi sorozat fényét.

Az avató ünnepséget tovább emelte Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és dr. Nagy István FM államtitkár és országgyűlési képviselő megtisztelő jelenléte és köszöntő beszédeik is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 31. 00:00, kedd | Helyi

Városi Szilveszter

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Flesch Károly Nonporfit Kft. idén is megrendezi hagyományos Városi Szabadtéri Szilveszteri Ünnepségét a Deák téren.

2019. December 30. 21:00, hétfő | Helyi

Igazgatási szünet rendje a Városházán

Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendhez igazodva az alábbiak szerint alakul:

2019. December 30. 21:00, hétfő | Helyi

Az évtized kiállítása a Cselley-házban

A legnagyobb magyar festő remekművei érkeztek a Cselley-ház megújult kiállítótereibe. December 14-től látogatható a Munkácsy-kiállítás

2019. December 27. 00:00, péntek | Helyi

Ismét helyesen jelzett egy szén-monoxid-érzékelő

December 20-án este ismét bebizonyosodott, hogy szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre. Mosonmagyaróváron a Szent István király út egyik családi házában szólalt meg az érzékelő.