Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 27. 11:53, hétfő | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Évtizedek a Vöröskereszt szolgálatában

Évtizedek a Vöröskereszt szolgálatában

Írás Varga Lászlóné Erzsikéről.

1859-ben zajlott le a solferinói csata, melynek borzalmai arra sarkalták Jean Henry Dunan svájci üzletembert, hogy javaslata alapján alakuljon egy önkéntesekből álló segélyszervezet, mely 1863-ban immár hivatalosan, mint Vöröskereszt alakult meg. Akkor még senki sem gondolta, hogy e szervezet hamarosan behálózza az egész világot, segítve a rászorulóknak, háborúban és békeidőben egyaránt. A Vöröskereszt magyarországi szervezetének megalakulására 1881-ben került sor. Azóta számos alkalommal bizonyította létszükségletét. A városokban, településeken sorra alakultak helyi szervezetek, így Darnózselin is.

1992-ben önálló körzeti orvosi rendelő került kialakításra, mely asszisztensi állását pályázta meg sikerrel, Varga Lászlóné, aki az egészségügyi iskolái után már jó pár évet eltöltött a mosonmagyaróvári rendelőintézetben. Még ebben az évben felkérték a helyi Vöröskereszt titkári teendőinek elvégzésére, majd’ harminc évig maradt e pozícióban, míg az alapszervezet elnöke Dr. Takács Julianna. Egyik fő feladatuk volt a véradások szervezése, mely 1992-től évente, majd 2003-tól évi két alkalommal, 2008-tól pedig már évi három alkalommal találkozhattak az önkéntes véradókkal, akik egyre többen vettek részt a véradásokon, a kezdeti 50-60 fő évi majdnem 300 százra duzzadt az évek során. Tevékenységük azonban nem csak a véradásokban, hanem a rászoruló családok megsegítésében, a természeti katasztrófák áldozatainak segítésében, az árvízvédelemben dolgozók ellátásának segítésében, a hírhedt vörös iszap katasztrófa áldozatainak segítésében meleg étellel, ruházattal, tartós élelmiszer gyűjtésével, fertőtlenítő szerek adományozásával teljesedett ki, és még lehetne sorolni, mennyi mindent végeztek és végeznek a közért.

Ehhez azonban szükség volt egy jól működő egészségügyi szolgálatra, valamint a helyi Vöröskereszt mozgósító erejére, mely Varga Lászlóné, -Erzsike, Darnózselin így ismeri mindenki- és lelkes csapata, akik évtizedeken keresztül önkéntesként tevékenykedtek és tevékenykednek ma is. Számos szűrővizsgálatot, Egészség Napot, Idősek Napját szerveztek, a rendszeres községi ünnepségen is részt vesznek segítőként, de nem feledkeztek meg a rendszeres véradókról sem, minden évben összejöveteleken jutalmazzák a sokszoros véradókat. Mindez sok munkával jár munkaidőn kívül is.

A Vöröskereszt mellett a Darnózseli község is a hosszú évek során végzett munkáját számos alkalommal elismerte, jutalmazta. Varga Lászlóné nyugdíjba vonulása után sem hagyta abba a karitatív munkában való részvételét, a titkári teendőket egy fiatal aktivistának átadva, ma is ugyanolyan elánnal veszi ki részét a közösségi munkából, mint tette évtizedeken keresztül.

Talpas Balázs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.