Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - Indul a magyar verseny

Eurovíziós Dalfesztivál - Indul a magyar verseny

Az MTVA és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (MTV) idén is egy nemzeti dalversenyen választja ki azt a dalt, amely Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli - közölte a közmédia szerdán. A viadalt 2013 májusában Svédországban, Malmőben rendezik.

"A dalválasztó legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi magyar dalok szülessenek. A Dal című többfordulós élő show-műsor idei sikere megmutatta, hogy kevésbé ismert együttesek, előadók és szerzők is országosan ismertté válhatnak, és esélyt kaphatnak a nemzetközi megmérettetésre. A februári magyar döntőben rekordszámú, mintegy 2,5 millió néző látta a Compact Disco győzelmét" - szerepel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV közleményében.
Az elektronikus zenét játszó csapat májusban bejutott a bakui döntőbe, ahol végül a 24. helyen végzett Sound of Our Hearts című dalával.
A Dal című produkcióval a közmédia élő műsorban keresi a malmői 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. A produkció elődöntőiben és döntőjében Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese és Rakonczai Viktor zeneszerző mellé egy ötödik tagot, egy meglepetés hölgyet választ a zsűribe az MTV és az MTVA. A jövő májusi malmői Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti.
A jelentkezők pályaműveikkel december 20-ig nevezhetnek az MTV és az MTVA pályázati felhívására. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül az előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. Az elődöntők legjobbjait a szakmai zsűri és a közönség választja ki, ezek kerülhetnek a döntőbe, ahol eldől, melyik dal képviseli Magyarországot 2013-ban Malmőben.
A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2012. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc, az Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő művészeknek 2013 májusáig, az első malmői elődöntőig be kell tölteniük 16. életévüket.
A résztvevő műsorszolgáltatók (Magyarországon az MTV, valamint médiaszolgáltatója, az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjében milyen nyelven énekel. A Dal című hazai dalválasztó műsorfolyamban kizárólag magyar nyelven énekelt dalok szerepelhetnek; a versenyzők a magyar mellett angol nyelvű változatot is leadhatnak a dalokból. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben. A versenyre kijutó dallal kapcsolatos átruházható kiadói és előadói jogok vonatkozásában az MTV és az MTVA különszerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).
A pályázathoz csatolni kell a hangzóanyagot CD-n vagy DVD-n, az előadóról és szerzőről készült, sajtófelhasználásra alkalmas fotókat CD-n vagy DVD-n, valamint az előadók magyar és angol nyelvű szakmai életrajzát, a dalszöveget írásban, videoklipet, ha már van, írásos nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket ismeri és elfogadja, annak mindenben megfelel.
A dokumentumokat, illetve adathordozókat egy zárt borítékban ajánlott levélként kell postára adni. A pályázatok beérkezési határideje 2012. december 20., csütörtök éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
Az MTV és az MTVA tavaly meghirdetett nemzeti versenyébe 170 pályázó összesen 202 dalt küldött, közülük húszan jutottak a végső szakaszba. A nyolcas finálé mezőnye két elődöntő után alakult ki. Idén 42 ország vett részt az EBU által szervezett versenyen. A dalfesztivált jövőre azért rendezik Malmőben, mert idén Bakuban a svéd énekesnő, Loreen nyert Euphoria című dalával.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. Eddig 26 ország győzött az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké. A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során