Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 11. 15:29, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kettéosztott májat kapott két beteg a Semmelweis Egyetemen

Kettéosztott májat kapott két beteg a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg.

A beavatkozást a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. A december 2-ai műtét óta mindketten jól vannak - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A közlés szerint a kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára, a gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték.

Hozzátették: ilyen korú gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, azonban súlyos állapota mielőbbi beavatkozást igényelt.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg - írták.

A tájékoztatás szerint a férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazamehet.

Közölték: az egyetemen január 3-án újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak ugyancsak a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiún és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfin segítettek. A műtétek jól sikerültek, mindkettőjüket kórházban ápolják még - tudatta az SE.

Címkék: Semmelweis Egyetem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk