Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2020. Október 15. 11:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Észrevehető-e az ingatlan árakon a vírus hatása?

Észrevehető-e az ingatlan árakon a vírus hatása?

Lehetett arra számítani, hogy igen csak befolyásolni fogja az ingatlanpiacot a hirtelen feltűnt vírus, és most meg is tudjuk mutatni, így lett-e.

Visszatekintés: Mosonmagyaróvár ingatlan árai tavaly és idén

Vajon tavalyhoz képest hogyan alakultak a családi házak négyzetméter árai városunkban? Drasztikus befolyása volt-e a vírusnak az ingatlanpiacunkra? Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján elkészített grafikonon összehasonlítottuk a tavalyi és idei év árait a családi házak tekintetében Mosonmagyaróváron. 2019-ben januártól kezdve folyamatos csökkenés figyelhető meg, az év legalacsonyabb négyzetméter árat pedig áprilisban láthatjuk, amikor is 354 ezer Ft/m² volt az átlagos ár. Innentől szinte folyamatos növekedés tapasztalható, egészen novemberig, ahol a családi házak átlagára elérte a legmagasabb négyzetméter árat, 401 ezer Ft/m²-t. Megállapíthatjuk, hogy a tavalyi évi ingadozás 13%-os volt.
Idén ehhez képest a legmagasabb négyzetméterár Mosonmagyaróváron családi házak tekintetében áprilisban volt jelen, 414 ezer Ft/m² árral, majd májusban hirtelen visszaeséssel tapasztalhattuk meg a legalacsonyabb négyzetméter árakat, 397 ezer Ft/m²-rel. 2020-ban ugyan sokkal egyenletlenebbül, mint tavaly, azonban eddig mindösszesen 4%-os ingadozás tapasztalható. Ha a tavalyihoz hasonlóan alakulnak az árak az év maradék részében, akkor egy enyhe növekedés, majd csökkenés lesz még tapasztalható.

Mekkora ingatlant tudunk vásárolni 20 millió forintból?

Összevetést készítettünk, hogy jelenleg megyénk három legnépesebb városában, Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban mekkora ingatlant tudunk vásárolni 20 millió forintból. Családi házhoz legolcsóbban Győrben jutunk, ahol 337 ezer Ft/m² átlag áron keresgélhetünk, vagyis 20 millióért egy 59 m²-es házat is vehetünk. Mosonmagyaróváron az adott összegből már csak 48 négyzetmétert tudunk venni 411 ezer Ft/m² áron, míg Sopronban (450 ezer Ft/m²) mindössze 44 négyzetméteres házra futná 20 millió forint.
Téglalakások tekintetében már jóval magasabb négyzetméter árakkal találkozunk, ugyanis a legalacsonyabb is 454 ezer Ft/m² Mosonmagyaróváron, vagyis itt az adott összegből körülbelül 44 négyzetméteres lakások között nézelődhetünk. Sopronban és Győrben a téglalakások árai már 500 ezer Ft/m² fölött vannak, előbbinél 510 ezer Ft/m²-rel, utóbbinál pedig 546 ezer Ft/m²-rel találkozhatunk. 20 millió forintért 39 négyzetméteres vagy 36 négyzetméteres lakásokból áll a választék.

Lakásáfa: az új lakás piac szárnyalni fog

2021. január 1-től fog érvénybe lépni az 5%-os áfa az új lakásokra vonatkozóan, mely 2022 végéig érvényben marad. Ez azt jelenti pedig, hogy minden újonnan épített családi házra, társasházra, projektre csak 5 %-os áfát kell fizetni, amit 2021 januárjától 2022 decemberéig kezdenek meg. Tehát 2022-től még további 5 vagy akár 10 évig is jelen lehet ez a rendelkezés az érvényes időtartamban megkezdett építkezésekre vonatkozóan, azok befejezéséig. Ez az intézkedés előreláthatóan hatalmas fellendülést fog hozni a lakáspiacon, így ezt érdemes figyelemmel kísérni januártól.

AzIngatlannet.hu elemzése.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 29. 11:19, csütörtök | Helyi

Szünetel a vízszolgáltatás

Szünetel a vízszolgáltatás november 2-án a Tímár utca teljes területén.

2020. Október 29. 11:10, csütörtök | Helyi

Hosszabb temetői nyitva tartás a hétvégén

Hosszabb ideig tartanak nyitva a mosonmagyaróvári temetők az ünnepek alatt.

2020. Október 29. 11:00, csütörtök | Helyi

Az OSE Lions II. ellen lépett pályára a Mogaac DSE

A Férfi NB II. nyugati csoportjának következő fordulójában, az OSE Lions II. ellen lépett pályára a Mogaac DSE idegenben.

2020. Október 29. 10:56, csütörtök | Helyi

Néma kiáltás - a rendőrség sokkoló kiállítása

“Néma kiáltás” nevet kapta az a kiállítás, melyet egy napra a mosonmagyaróváriak is megnézhettek a Flesch Központ előtt. Az 55 sziluett azokat az embereket szimbolizálja, akik tavaly vesztették életüket a megye útjain.