Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2010. Október 25. 07:28, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Erőpróba Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között? Mennyi jut a 60 millióból

Erőpróba Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között? Mennyi jut a 60 millióból

Területi vitába keveredhet egymással Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár, továbbá a Lajta-parti várostól leváló, és az október 3-i önkormányzati választások óta saját polgármester által irányított Mosonudvar. A közel 500 l

Mosonudvar Mosonmagyaróvártól való különválását Sólyom László köztársasági elnök hagyta jóvá, miután a helyiek még tavaly népszavazás keretében az önállósulás mellett foglaltak állást. Az udvariak akkor, és most is tudják, mire van szüksége egy új községnek.

Varga István, Mosonudvar: "Elsősorban pénz kell, az utakat rendbe tenni, közbiztonság, és hát minden, ami egy falu életéhez kell. A mindennapi életéhez."

A pénzt elsősorban attól várják a mosonudvariak, hogy a település mellett található Mosonmagyaróvár egyik ipari parkja. Az itteni cégek évente 60 millió forint iparűzési adót fizettek be a város kasszájába. A cél, hogy a közigazgatási határok átrajzolása után a bevétel Mosonudvart gyarapítsa.

Kótai János, Mosonudvar: "Ha arra, a túlsó fele az útnak nem lesz a településé, akkor sokra nem megyünk, mert itt ezen a felén nem sok minden jó van. Odaát vannak a pénzes dolgok, ha azt nem kapjuk meg, akkor sovány vigaszunk lesz."

"Az iparűzési adó, és mindenféle adónak a másfél százaléka Mosonudvart fogja illetni, ez havi bontásban olyan 3, 3,3 millió forint környéke, amit Mosonmagyaróvár rendszeresen el fog nekünk utalni" - így Rinczki Lajos. Mosonudvar első polgármestere bízik abban is, hogy az ipari parkból származó adóbevételről is meg tudnak egyezni Mosonmagyaróvárral.

Rinczki Lajos polgármester, Mosonudvar: "Hat hónap áll rendelkezésre a megállapodásra az új önkormányzat és Mosonmagyaróvár között az egyezkedésre. Utána, ha ez nem sikerül, akkor léphet az ügy bírósági szakaszba, de úgy hiszem fognak még közeledni az álláspontok, úgyhogy erre nem lesz szükség."

"Mosonmagyaróvár nem kívánja feltartott kézzel ezt az elválást szemlélni" - reagált Nagy István. Mosonmagyaróvár polgármestere szerint kész tervekkel várják majd a szomszédos kistelepülés vezetőit a közigazgatási határok kijelölésére, és a bevételek megosztására vonatkozóan.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár: "Nagyon bízom abban, hogy mindaz az ipari park, ami ott van, az abból származó iparűzési adó, az a 60 millió forint, ami a vita tárgyát képezi, olyan kompromisszumos megoldásra fogja sarkallni a két települést, ami mindkét fél számára elfogadható."

Nagy István szerint a mosonudvariaknak az oktatási, az egészségügyi és a városgazdálkodási szolgáltatásokat is Mosonmagyaróvártól kell majd igényelniük, hiszen az újdonsült településen hiányoznak a közszolgáltatások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.