Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 04. 07:47, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Energiatakarékos épületeket látogathatnak az érdeklődők november 4. és 10. között

Energiatakarékos épületeket látogathatnak az érdeklődők november 4. és 10. között

Energiahatékony épületeket nyitnak meg az érdeklődők előtt az ország számos településén a "Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!" kampány keretében, amelyet a GreenDependent Intézet és szakmai partnerei szerveznek - közölte a GreenDependent az MTI-vel.

A közlemény szerint 2013. november 4. és 10. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az Európai Unió további 9 országában. A nyílt napok célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára.
A klímaváltozás, az energiafogyasztás növekedése és a változó energiaárak az egész világon ösztönzik az építészeti szabványok folyamatos szigorítását. Ezzel párhuzamosan az épülettulajdonosok és -használók elvárásai is nőnek, egyre többen szeretnének szabványon felüli energiahatékonyságú épületekben lakni és dolgozni - hívja fel a figyelmet az intézet.
Ennek megfelelően az Európai Unióban is szigorodnak az előírások, 2021-től már csak az új szabványnak megfelelő lakóházak építését engedélyezik az Épületenergetikai Irányelv alapján; közintézményekre már 2019-től érvényben lesz az új szabvány - olvasható a közleményben.
A látogatható házak sokfélék: van köztük új és felújított épület, ökofaluban található szalmabála ház, minősített passzívház, saját kezűleg felújított ház, de épülő 100 lakásos önkormányzati passzívház, zöld óvoda is. Az épületek és a látogatások időpontja a www.hatekonyhaz.hu oldalon található meg, itt lehet a látogatásra is jelentkezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk