Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2019. Január 08. 17:41, kedd | Helyi
Forrás: ORFK-OBB

Elindult az E-kárbejelentő

Elindult az E-kárbejelentő

Januártól okostelefon alkalmazás segíti a balesetek gyors, időbeni bejelentését.

A biztosítók napjainkig túlnyomó többségben papír formátumban fogadták a gépjármű kárbejelentéseket a károsultaktól. Erre eddig egyetlen egységes offline csatorna létezett, az úgynevezett kék-sárga nyomtatvány. Ezen a helyzeten változtat a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új alkalmazása, amelynek a segítségével 2019. január 08-tól online módon intézhető a kárbejelentés, bármely biztosító ügyfele részére.

A MABISZ január 08-án mutatta be az alkalmazást a média képviselőinek. Pandurics Anett, a Mabisz elnöke elmondta, hogy az Európában is újszerű alkalmazás kifejlesztésében mind a 13 Magyarországon jelen lévő biztosító részt vett, 160-170 ember összehangolt munkájának az eredménye a rendszer.

A projektvezető Mészáros László (szintén a Mabisz színeiben) mutatta be részletesen a virtuális eszközt, amely már android és ios rendszerekkel is használható, a magyar mellett angol nyelven is elérhető. A későbbiek folyamán, körülbelül másfél hónap múlva aktiválják a webes verziót is.

A digitális kárbejelentő applikáció előnye amellett, hogy kéznél van (szemben a bejelentő papírral, amely a felmérések szerint az autók többségéből hiányzik), hogy segíti az érthető kárbejelentést, gyorsítja a folyamatot, mert mint egy program telepítője, végigvezeti az alkalmazót a bejelentési folyamaton, és csak helyesen kitöltött bejelentést továbbít a biztosítóknak.

További újdonság, hogy a biztosítók idén januártól a fedezeti igazolásokat egy QR-kóddal látják el, amelyet az applikációval beolvasva az autó és a szerződés adatai beolvashatók, így azokat nem kell manuálisan bepötyögni. Jelenleg a rendszer kétrésztvevős balesetek bejelentésére készült fel, a bejelentés mehet egy- vagy két okostelefonról is, az eszközök kettős használat esetén PIN-kóddal szinkronizálhatók, amelyet az alkalmazás generál.

A későbbiek során kettőnél több résztvevős balesetek bejelentésére is alkalmassá teszik a rendszert, de a statisztikák szerint túlnyomó részben a kétrésztvevős balesetek a jellemzők. A bejelentés során helyszíni fotók, illetve hangfelvétel is mellékelhető a bejelentéshez. Érdemes megnézni az alkalmazásról készített információs kisfilmet.

A kárbejelentő applikáció fejlesztésében az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is részt vett. A szervezetet Berzai Zsolt rendőr alezredes, főtitkár képviselte, aki elmondta, hogy gyakorta a hiányzó kárbejelentő lap miatt hívják ki a balesethez a rendőröket. Az új alkalmazás így tehermentesítheti is a hatóságot, akiket balesethez kihívni vitás esetben, személyi sérülés esetén, okmány hiány vagy bűncselekmény-gyanú esetén indokolt. A balesethez kihívott rendőr a helyzet felmérése alapján a felelős sofőrt, ha szabályt szegett, a helyzetet mérlegelve meg is bírságolhatja
Érdekes statisztikai adat, amelyet Pandurics Anett osztott meg, hogy 100 KFGB ügyfélből egy év alatt 4 balesetezik – tehát egy sofőrre 25 év alatt jut egy baleset, ami bár nem indokolja, de megérthetővé teszi, hogy az autósok miért feledkeznek meg a kárbejelentő lapról, azt miért nem tartanak maguknál. Az okostelefonos megoldás így egy igen jó kezdeményezés. Az eszköz tesztelésekor a rutinos felhasználók 9-13 perc alatt végeztek el egy bejelentést az alkalmazás előzetes ismerete nélkül. Egy papír alapú bejelentő kitöltése és kér ennyi időt, persze csak ha van az autóban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 10:35, kedd | Helyi

A héten ismét légi kémiai védekezés várható a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen.

2019. Június 25. 10:16, kedd | Helyi

Családi lovasterápiás programok Mosonmagyaróváron

A 2018/19-es tanévben ismét a MOL ALAPÍTVÁNY GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAMJÁNAK segítségével valósulhatott meg a DANILÓ SPORTEGYESÜLET két lovas és művészetterápiás programsorozata.

2019. Június 24. 15:17, hétfő | Helyi

Koszorúzási felhívás

A Szent László-napi megemlékezésre és koszorúzásra 2019. június 30-án, vasárnap 17 órai kezdettel kerül sor a magyaróvári Szent László szobornál.

2019. Június 24. 15:08, hétfő | Helyi

Tájékoztató útépítési munkálatokról Mosonmagyaróvár területén

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. értesíti a lakosságot, hogy Mosonmagyaróváron útépítési munkák zajlanak több helyen. 2019. június 24-étől az alábbi utcák előkészületi munkái kezdődnek: