Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadják a díjemelést az autósok?

Elfogadják a díjemelést az autósok?

Bár az autósok 75 százalékának emelkedik a jövő évre szóló kötelező biztosítási díja, a biztosítót váltók száma várhatóan mégis jelentősen csökkenhet a tavalyi 700 ezerhez képest. A kampány első hetének adatait elemző biztositas.hu szerint éves 2-3 ezer forintos emelés esetében csak kevesen mozdulnak az autósok közül, vagyis beválhat a biztosítók előzetes számítása.

Idén is több millióan ellenőrizték kötelező biztosítási díjaikat az internetes portálokon a kampány első hetében. A tavalyival szinte hajszálra megegyező érdeklődés közepette azonban csak az autósok mintegy egy negyede talált magának olcsóbb díjat, a többség pedig díjemelkedéssel szembesülhetett. Esetükben a díjemelkedés átlagos mértéke 2-5 ezer forint volt. A szerződéskötések alapján elmondható, hogy azok az autósok, akik „csak” 2-3 ezer forintos emelést kaptak, jórészt régi biztosítójuknál szándékoznak maradni. Ez akár 30 százalékkal is csökkentheti a váltók idei számát és további, gyorsuló díjemelkedési tendenciához vezethet a jövőben. A váltók számának csökkenésével az adóval növelt kötelező átlagdíj a 15 ezer forintot is elérheti a kampányban. A tavaly átlagosan 8 ezer forintos megtakarítás 3 ezer forintra csökkenhet.

Szárnyalni látszanak ugyanakkor a kiegészítő biztosítások, ahol például aprópénzért lehet már CASCO-t, illetve egyéb kiegészítő terméket venni. A kiegészítő termékeket az autósok 25 százalékban választják (ez a tavalyi kampányban mért adat kétszerese), ezért a biztositas.hu olyan lehetőséget is felkínál, ahol az autósok önállóan, csak kiegészítő terméket vásárolhatnak, miközben kötelező biztosításuk régi biztosítójuknál marad.

Megfigyelhető ugyanakkor a kötelező piac jelentősebb mértékű átrendeződése is. Olyan társaságok kerültek ugyanis idén előtérbe, melyek tavaly kevésbé voltak sikeresek, miközben a tavalyi nyertesek most a lista végén vagy a középmezőnyben kullognak.

Mindez azért rendkívül érdekes, mert bár azt hihettük, hogy vége az állomány-vándorlásoknak és a biztosítók közti autósokért folytatott éles versenynek, könnyen lehet, hogy a most rosszul szereplő biztosítók jövőre vissza akarnak majd vágni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.