Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Életveszélyes hideg az Egyesült Államokban - megugrott a fölgázkészlet

Életveszélyes hideg az Egyesült Államokban - megugrott a fölgázkészlet

A sarkvidéki eredetű légörvény hatalmas területeken okoz rekord közeli fagyot. A Nagy Tavak környékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, de a meteorológusok szerint az erős szél miatt ezt mínusz 45-50 foknál is hidegebbnek érezhetik az emberek. Több térségben rendkívüli vészhelyzetet hirdettek.

A szokatlanul zord téli idő miatt több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett. Indianapolisban 'vörös' figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa. A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is.A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A rendkívüli hideg a hatóságok figyelmeztetése szerint súlyos fagyásokat okozhat, és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

A rendkívüli hideg miatt ismét győztes árupiaci termék lehet a földgáz. Miután az Egyesült Államokban az elmúlt száz év leghidegebb napja várható , ez a földgázkészletekre, így a világpiaci árakra is jelentős hatással lesz, a tavalyi hatalmas emelkedés után újabb megugrás várható az árban. A készletadatok jelentős csökkenést mutattak az elmúlt nyolc héten, miközben a kereslet egyre nagyobb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).