Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Május 27. 15:01, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Élénk fogturizmus: panziókat, szállókat is működtetnek az orvosok

Élénk fogturizmus: panziókat, szállókat is működtetnek az orvosok

Csupán jól felszerelt rendelővel, s kiváló szakorvosokkal ma már egyetlen vállalkozás sem lehetne versenyképes a Magyarországra irányuló fogturizmus egyre táguló piacán. Külföldi piacszervező társaság, saját panzió, a környező rept

A határ menti városokban főleg Ausztriából, Németországból és Svájcból érkeznek betegek, az angolok többsége Budapesten kezelteti a fogait. Sopronban több mint kétszáz fogorvos rendel, de Mosonmagyaróváron is ugyanennyien fogadják a betegeket.

A pénzügyi válság nem kezdte ki ezt a turisztikai ágazatot, sőt a garast szívesen fogukhoz verő nyugat-európai polgárok takarékoskodási kedve fölerősödött. Márpedig Magyarországon az implantátum, vagy a hagyományos fogpótlás lényegesen olcsóbb, mint például Angliában, Svájcban vagy Ausztriában.

A mosonmagyaróvári doktorok szerint hazánkban a nagy-britanniai árak egyharmadáért, s a svájci díjak egyötödéért lehet valakinek szép a mosolya. A magyarok azért tudnak olcsóbban dolgozni, mert lényegesen alacsonyabb a munkaerő ára. A soproni orvosok úgy számolnak, a számla végösszegének a felét az orvosi munka teszi ki. Főleg ezen, illetve a technikusok fizetésén lehet megspórolni annyit, hogy a magyar kezelési ajánlat kellőképpen vonzó legyen, megérje érte elautózni vagy fapadossal elrepülni hazánkba.

A fogorvosi vállalkozások nem a szájhagyomány útján terjedő reklámra hagyatkoznak, hanem piacszervező társaságokat fizetnek meg, vagy önmaguk hoznak létre ilyen néhány személyes csoportot.

Pár éve a külföldiek helyszíni toborzása felfújható konzultációs sátrakba költözött. Ezeket az alkalmi rendelőket - melyekben kizárólag felmérik a leendő páciensek fogainak állapotát, s ajánlatokat tesznek nekik, de semmiféle kezelést nem végeznek -általában Nagy-Britannia városaiban állítják fel, s vándorolnak vele településről településre.

A nagy külföldi pacientúrával rendelkező hazai vállalkozások közül is akad néhány, amelyik úgynevezett problémamegoldó napokat tart Svájcban, Németországban, Angliában. Ők korábbi betegeik fogpótlásainak „garanciális szervizét" végzik el, s az új érdeklődőknek is ajánlják magyarországi szolgáltatásaikat.

A sikeres fogturizmus a Nyugat-Dunántúlon szemmel láthatólag jelentős tőkét koncentrált. A fogászati vállalkozások nyereségük jelentős részét visszaforgatják, altatógépet és komputertomográfot vásárolnak, valamint panziókat emelnek, hogy a kezelés idején ott aludjon a beteg. S ha már van panzió, akkor kell étterem is, igaz, a vendéglátóhelyek kínálatát a frissen kezelt betegek csak mérsékelten képesek kóstolni. Ennek ellenére a soproni vendéglők jelentős része fogorvosok tulajdonában van.

Az új vállalkozások tulajdonosai általában olyanok, akiknek másutt már vannak hasonló profilú rendelőik. Hévízen például milliárdos beruházással készül el rövidesen egy fogászati, s szépségcentrum.

A repterek közelsége általában fontos a fogászati turizmusban is. Hévízre főleg a sármelléki reptérre érkezők igyekeznek, a többi határmenti település fogászatára bejelentkezők Schwechaton vagy Pozsonyban szállnak le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.