Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elemző: a jegybank programja nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat

Elemző: a jegybank programja nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat

Az MNB kedvezményes hitelprogramot hirdetett meg a kis- és középvállalkozási szektort megcélozva. A hitelprogram három pillérre épül, az első két pillér a kkv-k finanszírozási helyzetének segítését, a harmadik az ország külső adósságának és így sérülékenységének csökkentésével párhuzamosan a jegybank kéthetes kötvényállományának mintegy 1000 milliárd forintos csökkentését irányozza elő.

A program korlátozott mérete miatt nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat, ugyanakkor rövidtávon nem okoz érdemi gazdasági növekedést sem, mivel a hatására önmagában nem várható markáns fordulat a beruházások területén - mondja Suppan Gergely a Takarékbank senior elemzője. Egyes vállalkozásokat ugyan ösztönözhet beruházásra, valamint az alacsonyabb tőkeköltség miatt növekedhet a pozitív megtérülésű projektek száma, a beruházások érdemi fordulatához azonban a keresleti oldal javulása is szükséges. Amennyiben erre sor kerül, a program valóban hozzájárulhat a beruházások élénküléséhez. A kkv-k alacsonyabb adósságszolgálati terhei miatt javulhat a bankok hitelportfoliójának minősége, a programban részt vevő kkv-k fizetési képessége, a csökkenő kamatterhek pedig középtávon javíthatják az érintett kkv-k versenyképességét illetve a felszabaduló cash-flow hatására elősegíthetik a későbbi beruházási szándékokat. A javuló hitelportfoliók csökkenthetik a hazai bankok kockázati felárát, bár ennek mértékét még korai megbecsülni. Kérdéses ugyanakkor, hogy a jelenlegi gyenge forintárfolyam mellett megéri-e forintra váltani a devizahiteleket (lásd a II. pillért).

Az ország rövid lejáratú külső adósságának csökkenése, valamint a devizatartalékok mérsékelt leépítése kb. 30-40 milliárd forinttal csökkentheti az MNB költségeit, végső soron az államháztartás hiányát, így hozzájárulva a költségvetési és államadósság pálya fenntarthatóságához, ami kismértékben csökkentheti az ország kockázati felárát is. Lényeges, hogy nem kerül sor a kéthetes kötvényállomány adminisztrációs korlátozására, mivel ez a devizatartalékokkal együtt automatikusan csökken.

I. pillér: Az MNB a hitelintézetek bevonásával átmeneti jelleggel, korlátozott mennyiségben, kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak. A program keretösszege 250 milliárd forint, a jegybanki hitel kamata 0%. A programban részt venni kívánó hitelintézeteknek a kedvezményes kamatozású jegybanki hitelt fix feláron kell a kkv-k számára tovább adni, amelynek felára maximum 2% lehet. Ennek eléréséhez szükség lehet garanciaprogramok igénybevételére is. Erről és a program további részleteiről az MNB tárgyalást kezdeményez a hitelintézetekkel. Az MNB célja, hogy a kedvezményes hitelek kizárólag azokban az ágazatokban és azokat a kis- és középvállalati adósokat érjék el, amelyek egészséges üzleti modellel rendelkeznek és növekedni szeretnének.

II. pillér: Az MNB - szintén a hitelintézetek bevonásával - átmeneti jelleggel, korlátozott mennyiségű, kedvezményes refinanszírozási hitelt kíván folyósítani kkv adósok fennálló devizahiteleinek forintra konvertálásához. A program keretösszege 250 milliárd forint, a jegybanki hitel kamata 0 százalék, a maximális felár szintén 2 százalék. Annak érdekében, hogy az érintett devizahitelek forintra konvertálása ne okozzon volatilitást a forint árfolyamában, a jegybank a végtörlesztés esetén alkalmazott eljárást követi: a hitelek devizakonverziójához a hitelintézetek számára devizát bocsát rendelkezésre piaci áron a devizatartalék terhére annak feltételével, hogy a hitelintézetek vállalják, hogy abból a rövid lejáratú külföldi forrásaikat fizetik vissza. Így az ország rövid devizatartozásai és devizatartaléka ugyanolyan mértékben csökkennek, vagyis Magyarország devizatartalék-megfelelése változatlan marad.

III. pillér: Az MNB a Kormánnyal és a hitelintézetekkel közösen programot dolgoz ki a gazdaság sérülékenységének csökkentésére. A program az ország rövid külső adósságának 1000 milliárd forintos csökkenését célozza meg, ami - az eddig is alkalmazott szabályoknak megfelelő módon – mérsékli a jegybank devizatartalék-igényét. Ezzel párhuzamosan a kéthetes MNB-kötvény állománya – a jegybank elsődleges célja és a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül - 3600 milliárd forintra csökken. A program során a tartalék-megfelelést az biztosítja, hogy az MNB devizaeszközének felhasználása és az egy éven belül lejáró külföldi adósság azonos mértékben csökken. A program során egyúttal az ország bruttó külső adóssága is mérséklődne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során