Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Február 05. 19:40, szerda | Helyi
Forrás: Flesch Károly Kulturális Központ

Együtt! Egymásért! Otthon!

Együtt! Egymásért! Otthon!

A közösségfejlesztés eszközeivel az otthonközeli szolgáltatásért” c. projekt tizennyolc hónapjára harmincötmillió forint uniós támogatást kapott a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás.

A 2013 tavaszán indult program a tervek szerint, gördülékenyen halad.

A támogatásból mód nyílt szakemberek képzésére a versenyképes tudás megszerzéséhez, önkéntesek toborzására a településeken, a helyi közösségi erőforrások hatékonyabb hasznosítására, a háziorvosokkal való intenzívebb kapcsolattartásra, továbbá a hozzátartozók felkészítésére, segítésére.

A támogatás jelentős részét teszik ki a képzések, melyek közül több mint 20 szakdolgozó vesz részt az akkreditált gerontológiai gondozóin és a szociális gondozóin. Jelenleg a felénél tartanak, munka mellett nagy lelkesedéssel tanulnak, mert a sikeres záróvizsgát követően újabb jól használható szakképesítést kapnak.

36 dolgozó vesz részt mediációs képzésen. Ez a képesítés a családon belüli konfliktusok feloldásában való közreműködésben hatékony eszköz. Az elméleti képzési blokkot teljesítették, most folyik a gyakorlati tanulás. Mindezeken túl két alkalommal a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ munkatársai, mintegy hetven fő csapatépítő tréningen is részt vett, mely nagyban segíti a közös, hatékony, együttműködő munkát. Továbbá voltak a munkatársak részére szervezetfejlesztés és vezetői worshop lehetőségek is.

Folyamatosan keresik az önkéntes segítőket, 23 településről vannak jelentkezők. Megkötötték a megállapodásokat az iskolákkal a közösségi szolgálatot vállaló diákok fogadására.

Első alkalommal január 31-én Lébényben volt az önkéntesek és hozzátartozók felkészítése. Ennek keretében ápolási-gondozási alapismereteket, elsősegély nyújtási alapismereteket szerezhettek a segítők, valamint megismerkedtek a szociális ellátórendszerrel. Ezt még további négy felkészítés követi Jánossomorján, Darnózselin, Hegyeshalomban és Mosonmagyaróváron.

Cél, egy komplex alapszolgáltatási rendszer kialakítása a szolgáltatások hatékonyságának növelésével. Annak érdekében, hogy az adott szolgáltatás egészében adjon választ az ellátott és családja részére az otthonközeli ellátás területén, hangsúlyt helyezve a demenciában szenvedő idősekre. A kistérség településeinek lakossága, amint az a demográfia adatokból is kiderült, elöregedő, sok az egyedül élő időskorú.

Hatékony szolgáltatási koordináció segítségével a modellben szereplő szolgáltatás túlnyúlik a jogszabályban megfogalmazott ellátások keretein, és az ellátási területen lévő más humánerőforrásra is alapoz. A komplex szolgáltatás keretén belül a hangsúlyt a demens-beteg ellátására helyezi a program, mivel ma az időskorú lakosság körében emelkedő tendenciát mutat a demencia kórképpel rendelkezők száma. Ugyanakkor a modell-program megvalósítása során feltérképezhetőek a bántalmazott gyermekek, fogyatékossággal élők és az időskorú lakosok is.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 18 hónap alatt valósul meg, 2013. május és 2014. november között. Az uniós és állami támogatás teljes összege 35.000.000 Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.