Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2019. November 12. 09:57, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy éven belül atombombát állíthat elő Irán

Egy éven belül atombombát állíthat elő Irán

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Irán egy éven belül atombombát állít elő, ha a nagyhatalmaknak nem sikerül az országgal megegyezniük a 2015-ös megállapodás betartásáról.

A szakértő kedden az M1-en azt mondta: Irán csak akkor hajlandó tárgyalni az atomalkuról, ha az amerikaiak előbb visszavonják a Teheránra kiszabott szankciókat. Szerinte Irán ezért a felgyorsított urándúsítással zsarol.

Az eddigi urándúsítás legmagasabb szintje 4,5 százalék, ami meghaladja a 2015 nyarán kötött iráni atomalkuban szereplő 3,67 százalékot - mondta.

Kis-Benedek József úgy vélekedett, hogy további szankciók, szigorítás esetén Irán még több centrifugát állítana be, és még nagyobb ütemben végezné az urándúsítást, megegyezéssel azonban le lehetne állítani ezt a folyamatot.

Kitért arra is: Izrael nem engedheti meg, hogy Iránnak atombombája legyen, ezért ha fennáll ennek a veszélye, légi csapást mérhetnek az azt előállító objektumra.

Címkék: atombomba, Irán, urán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni