Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2020. Július 07. 08:16, kedd | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

Minden földhasználó és ingatlantulajdonos köteles a naptári időszaktól függetlenül megakadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását. A parlagfű elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése ezért is törvényileg előírt kötelezettség. Belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik külterületi és belterületi ingatlanok vonatkozásában, illetve mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre és építési területekre is.Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, akkor a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie. Emellett minden esetben növényvédelmi bírság kerül kiszabásra, melynek mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik meg határidőre, köztartozásnak minősül, annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke.Eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, ezért Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata kéri, tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

A parlagfű pollenhelyzetről való tájékozódáshoz a legmegbízhatóbb forrás ahttp://oki.antsz.hu/oldalon található hivatalos pollenjelentés, amelyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfűszezonban naponta frissít.Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, ahttps://pbr.nebih.gov.huhonlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.Belterületi ingatlanok esetében a területileg illetékes eljáró hatóság Mosonmagyaróvár településen Mosonmagyaróvár Város Jegyzője.

Lakossági bejelentést tehet a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási Osztályán(9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11., II. emelet). Ügyintéző: Zábráczkiné Szabó Szilvia. Telefon: 96/577-800/217-es mellék, e-mail: szabo.szilvia@mosonmagyarovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 13:09, kedd | Helyi

Végső simításokat végzik a Part Rendezvényházon

Az utolsó simításokat végzik az egykori Mofém-kultúrházon, ami a tervek szerint január végére teljesen elkészül. Amint a korlátozások engedik, egy esküvő témájú rendezvénnyel nyitják meg a Part Rendezvényházat.

2021. Január 19. 12:57, kedd | Helyi

Az Agrinatúr projekt a Nyugdíjas Egyetemen

Januárban is folytatódik a Nyugdíjas Egyetem előadássorozata, aminek vendége ezúttal dr. Vér András lesz. A főszerepbe az Agrinatúr Projekt kerül.

2021. Január 18. 09:08, hétfő | Helyi

Matricák a hulladékgyűjtő edényekre

Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a lakosságot, hogy a napokban küldik a 2020. IV. negyedéves hulladékdíj számla mellékleteként a 2021. évre érvényes edényazonosító matricákat.

2021. Január 18. 07:35, hétfő | Helyi

Gyorshajtás miatt ütötte el az útkarbantartó munkást

A megengedett 30 km/h sebesség helyett, 86-91 km6h sebességgel közlekedett az a 75 éves férfi, aki elütött egy munkást az M15-ös autóúton. A baleset még 2019 áprilisában történt.