Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2020. Július 07. 08:16, kedd | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

Minden földhasználó és ingatlantulajdonos köteles a naptári időszaktól függetlenül megakadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását. A parlagfű elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése ezért is törvényileg előírt kötelezettség. Belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik külterületi és belterületi ingatlanok vonatkozásában, illetve mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre és építési területekre is.Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, akkor a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie. Emellett minden esetben növényvédelmi bírság kerül kiszabásra, melynek mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik meg határidőre, köztartozásnak minősül, annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke.Eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, ezért Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata kéri, tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

A parlagfű pollenhelyzetről való tájékozódáshoz a legmegbízhatóbb forrás ahttp://oki.antsz.hu/oldalon található hivatalos pollenjelentés, amelyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfűszezonban naponta frissít.Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, ahttps://pbr.nebih.gov.huhonlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.Belterületi ingatlanok esetében a területileg illetékes eljáró hatóság Mosonmagyaróvár településen Mosonmagyaróvár Város Jegyzője.

Lakossági bejelentést tehet a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási Osztályán(9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11., II. emelet). Ügyintéző: Zábráczkiné Szabó Szilvia. Telefon: 96/577-800/217-es mellék, e-mail: szabo.szilvia@mosonmagyarovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 08:17, kedd | Helyi

Közlekedés a Lajta-hídon

Meghosszabbították a lezárást.

2020. Július 04. 14:55, szombat | Helyi

Kiütötte az MTE a Pápát

A Credobus Mosonmagyaróvár második edzőmérkőzését játszotta ezen a héten.

2020. Július 03. 12:43, péntek | Helyi

Virágosíts Mosonmagyaróvár!

Aki a virágot szereti, jelentkezzen!

2020. Július 03. 12:42, péntek | Helyi

Ismét szúnyoggyérítés Mosonmagyaróváron

Értesítés a lakosság és a méhészek részére.