Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2017. Május 26. 11:01, péntek | Helyi
Forrás: Simon Zsuzsanna

Dr. Székelyhidi Lászlóra emlékezünk

Dr. Székelyhidi Lászlóra emlékezünk

2012. május 26-án hunyt el Dr. Székelyhidi László.
Temetését 2012. június 1-jén tartották a magyaróvári temetőben.

Búcsúbeszédet Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke, Dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő és Farkas István piarista atya mondott.

Temetésén személyesen képviseltette magát az ’56-os Szövetség, koszorút küldött a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzők Tagozata.
Elhunytáról megemlékeztek a Magyar Országgyűlésben, Kövér László Házelnök méltatása után, de gyászközlemény volt olvasható a hvg.hu, a kisalfold.hu weboldalokon is.

A papíralapú megemlékezések ma is elolvashatók a Mosonvármegye, a Civil Szemle és az 56-os Szövetség Híradó c. újságokban.
A végső búcsúztatást hivatásos fotós is megörökítette. (DUO Info Mosonmagyaróvár Kft.)

Ki volt Dr. Székelyhidi László?
In memoriam Székelyhidi László (1928-2012)


Dr. Székelyhidi Lászlót a Pázmány Péter Egyetemen szerzett orvosi diplomája átvétele után 1953-ban helyezték a mosonmagyaróvári katonai, műszaki alakulathoz, mint honvédorvos.

Az 1956. október 26-án, délelőtt tizenegy óra tájban eldördült sortűz után, a csak egy kilométerre lévő műszaki laktanyából a szolgálatban lévő fiatal orvos egy katonai mentőkocsival, többedmagával a tetthelyre hajtott, ahol a leírhatatlan, iszonyú sortűz pusztítása fogadta őket. Azonnal nekiláttak a sebesültek ellátásának, majd a kocsiba helyezett sérültekkel a kórházba hajtottak. A kórház orvosaival és dolgozóival hajnalig operáltak, műtöttek, készítették elő továbbszállításra a legsúlyosabb sebesülteket.
Dr. Székelyhidi László ma azon kevesek egyike, aki még részt vett a sebesültek ellátásában.

Élő szemtanú, hiteles történetíró, aki név szerint is feljegyezte, hogy kik voltak azok, akik megmentették, akik ellátták és ápolták a sortűz sebesültjeit. Ő az egyedüli, akinek kórházi tényfeltáró igyekezetét a 80-as évek legvégén azzal torolták meg, hogy felmondtak neki a munkahelyén. A sérültek közül többen felgyógyulásukat az ő szakmai tudásának köszönhetik s köszönik is mind a mai napig. A sortüzet követő megtorlás idején őt is kihallgatták a hírhedt rendőrségi épület pincéjében, de nem tudták megvádolni semmivel. (A lebontott épület helyén üzletközpontot építettek.)

Dr. Székelyhidi László leszerelése után egy rövid távollét után visszatért a városba és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a kórház járó beteg ellátásért felelős igazgatóhelyetteseként szolgálta városunk egészségügyét.

Az 1990. évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lászlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották. A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását.

Dr. Székelyhidi Lászlónak elévülhetetlen szerepe van az 1956-os forradalmat követő megtorlások következtében halálra ítélt mosonmagyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésének megvalósulásában, melyen Antall József néhai Miniszterelnök is részt vett és megemlékező beszédet tartott. A Képviselő Úr az Országházban tartott beszédében név szerint is megemlékezett a forradalom mosonmagyaróvári mártírjairól.

Képviselői tevékenységének köszönhető az is, hogy a helyi kórházban, - folyamatos akadályoztatása ellenére- hivatalosan is elkezdődhetett az addig még el nem tüntetett kórlapok felkutatása. 1957-ben ugyanis a győri katonai elhárítás tisztjei teherautón elszállították az iratanyagok többségét. A megmaradtakat a ’90-es évek elején igyekeztek megsemmisíteni. Ezek közül csak egyetlenegy betegfelvételi napló az „élő” bizonyíték arra, hogy lőtt sebekkel kerültek a kórházba emberek tucatjai. Ez a dokumentum harmincöt nevet tartalmaz az 1956. október 26-ai sortüzet követő kórházi felvételi bejegyzésekben. A könyv ötvenhat éve őrzi a sérültek, a sebesültek adatait.

Dr. Székelyhidi László helyi közéleti tevékenységének központjában is az ’56-os sortűz körülményeinek a feltárása, az áldozatok, mártírok emlékének méltó megőrzése állt. Kezdettől fogva aktív tagja a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesületnek, míg korábban a Mosonmagyaróvári ’56-os Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt. Kezdeményezésére 2006-ban helyeztek emléktáblát a Karolina Kórház régi épületének falára, tisztelegve a kórház dolgozóinak akkori hősies helytállása előtt.
Számtalan publikációjában minden esetben a történelmi igazságtétel szükségességét hangsúlyozta és védte az áldozatok, az ártatlanul meghurcoltak emlékét. A helyi közéletben a mai napig aktívan részt vevő nyugalmazott orvos minden szinten képviseli az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméjét. Lehet az idehaza előadás, riport, cikk vagy történelmi pályázat ő minden esetben vállalja a felkéréseket.

Családja révén kapcsolatban áll a kanadai ’56-osokkal is, akiknek 2011-ei torontói megemlékezésükről személyesen küldött tudósítást, s adott interjút a helyi rádiónak.

Az 56-os Szövetség Dr. Székelyhidi Lászlót, volt országgyűlési képviselőt, a város ’56-os tragédiájának kivizsgálásában, a sortűz ártatlan áldozatai emlékének őrzésében, a kivégzett mártírok rehabilitációja érdekében, a megtorlások elszenvedőinek védelmében végzett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként, a nemzet sorsát és a történelmet formáló nehéz időkben tanúsított példamutató helytállásáért, a szabadság, az emberi méltóság és a nemzeti összefogás melletti kiállásáért, példamutató hazaszeretetéért, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméinek érdekében végzett tevékenységéért 2011-ben részesítette Kósa Pál Emlékérem elismerésben.

Elhunyta után, posztumusz kapta meg a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjat (2012.augusztus 20.), a 2016-os ötvenhatos Hansági Múzeumi kiállításon pedig a családtól kapott relikviák bemutatásával idéztem fel alakját.

Dr. Székelyhidi László parlamenti felszólalásai, beszédei letölthetők a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról c. blogból, de a Mosonmagyaróvár,1956 c. weboldal, Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület c. almenüjében külön is megemlékezik róla simon Zsuzsanna. (www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu), ahogy a facebook In memoriam Mosonmagyaróvár, 1956 című oldalon. Az utókor szerencséjére, Dr. Székelyhidi Lászlóval 2012 tavaszára elkészült a helyi múzeum igazgató, Szentkuti Károly Közéleti személyiségek Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében című dvd sorozatának főorvos úrral készült része és lezajlott a Havasmezői József vezette Közöttünk élnek – Arcvonások című közéleti beszélgetés főorvos úrral, amit Dr. Nagy István polgármesterrel folytatott. 2011-ben még a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában készült vele interjú.

A mosonmagyaróvári kollégisták pedig szintén ebben az évben egy ötvenhatos diákpályázatra dolgozták fel az életútját.
A helyi könyvtár Moson Megyei Életrajzi Lexikonjában olvasható róla is szócikk, melyhez egy rövid kiegészítést kellene csak írni. (2012. aug.20. posztumusz Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díj).

Dr. Székelyhidi Lászlóra ma is mindenki tisztelettel gondol a városban, emlékét igyekezzünk méltón megőrizni!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 24. 15:37, vasárnap | Helyi

Az én városom - Egy pillantás Szigetközre

Interjú Dunakiliti és Halászi polgármesterével.

2020. Május 23. 13:23, szombat | Helyi

Az én városom - Az agráregyetem háza táján

Interjú Dr. Szalka Éva dékánnal.

2020. Május 22. 09:55, péntek | Helyi

Nem tartották be a szabályokat, baleset lett a vége

Mindkét esetben fának ütköztek a járművezetők.

2020. Május 21. 20:24, csütörtök | Helyi

Újra nyitnak az óvodák, bölcsődék

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata értesíti a szülőket, hogy 2020. május 25-től az óvodák és bölcsődék megnyitnak és a járvány előtti rendnek megfelelően fogadják a gyermekeket.