Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Január 17. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Díjmentes pénzfelvét: hol meddig lehet nyilatkozni?

Díjmentes pénzfelvét: hol meddig lehet nyilatkozni?

Már egy hét sincs hátra ahhoz, hogy nyilatkozzon, aki már februárban díjmentesen szeretne készpénz felvenni számlájáról.

Ezt a netbankokon általában egészen 20-a éjfélig fogadják. Becslésünk szerint így sem biztos, hogy a jogosultak fele nyilatkozik a mostani határidőre.

A kormány „pénzügyi rezsicsökkentésének", a havonta legfeljebb két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben díjmentesen felvehető pénzre vonatkozó szabályaival korábbi cikkünkben igazán részletesen foglalkoztunk. A bankoktól most azután tudakozódtunk, hogy hol, pontosan milyen határidővel fogadják be a nyilatkozatokat. Azt azért most is megjegyezzük, hogy a későn ébredők nem maradnak le, csak számukra később nyílik meg ez a lehetőség. Mostani becslésünk szerint az sem biztos, hogy összességében minden második jogosult kihasználhatja majd már februárban a kormányzat „nagylelkűségét". A további hónapokban persze sokan pótolhatják mulasztásukat.

Ahhoz, hogy az ügyfél február 1-jétől igénybe vehesse a díjmentes készpénzfelvételt, a bankfiókokban január 20-án fiókzárásig, internetbankon éjfélig kell leadnia a nyilatkozatot – mondtak el a bankok többsége. Kivétel az AXA, ahol Ibanqon keresztül a call center nyitvatartási idejében (tehát 23 óráig) lehet a nyilatkozat szövegét megkérni, a feldolgozása online történik – éjfélig. A korábbi hírekkel ellentétben tehát nem muszáj a 18-át tekinteni végső határidőnek. Már csak azért sem, mert több pénzintézet is működtet a hétvégén nyitva tartó fiókot is.

Ilyen lehetőség nincs például a Budapest Bank (BB), az UniCredit, az MKB, a K&H, a CIB és az AXA hálózatában. Az OTP a nagyobb bevásárlóközpontokban (ide értve még az Auchan, Tesco hipermarketeket is) szerte az országban rendelkezik a hétvégén is nyitva tartó fiókkal. Akad olyan egység, amely akár estig is igénybe vehető. A bevásárlóközpontokban akadnak Citibankos (Aréna Plaza, Mammut Bevásárlóközpont, Simplon udvar az Alleenál, Westend Bevásárlóközpont), szombaton tíztől délután kettőig nyitva tartó fiókok. Az Erste budapesti fiókjai hétfőnként – így persze január 20-án is – délután hatig, míg a vidékiek ötig vannak nyitva, de az üzletközponti egységek ennél a banknál is rendelkezésre állnak szombaton is (a Citihez hasonlóan tíztől kettőig).

Sokan már korábban léptek

Arról nincs pontos információ, hogy eddig az érintettek hány százaléka tett már nyilatkozatot. Ez részben annak is a következménye, hogy a legnagyobb magyar bank eddig erről semmilyen konkrét adatot nem közölt. Ezt a korábbi gyakorlatukat most portálunk érdeklődésére sem törték meg, arra azonban érdemes emlékeztetni, hogy az OTP – az általunk vizsgált pénzintézetek közül egyetlenként – még a fiókokban lévő elektronikus ügyfélhívón is felvett egy új, a nyilatkozattételre tulajdonképpen így szinte buzdító, külön gombot.

Több banknál is úgy látják, hogy sokan akkor tesznek nyilatkozatot, amikor – más ügyben – felkeresik bankjuk fiókját. Teszteltünk néhány pénzintézetet, és azt tapasztaltuk, hogy a biztonsági őrök is felhívják a betérők figyelmét a nyilatkozatra. Ilyen szempontból tehát nem sok bírálat érheti a bankokat, ami különösen azért figyelemre méltó, mert nekik ez jókora veszteséget okoz.

A BB-nél eddig minden ötödik ügyfél tett nyilatkozatot. A bank arra számít, hogy végül még az első várakozásaiknál is kevesebben, a jogosultaknak csak mintegy 30-40 százaléka lesz hajlandó adatait megadni a díjmentes készpénzfelvétel érdekében. A 30 százalékos arány már eddig összejött az Ersténél. Úgy tűnik, a CIB is tartja első, közel 100 százalékos nyilatkozattételre vonatkozó várakozását. Az UniCredit eddig 78 ezer (durva becslésünk szerint ez 25 százalék körüli arány lehet), az MKB több tízezer nyilatkozatot „gyűjtött".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.