Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 31. 06:00, szombat | Belföld

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Erre és a hozzáfűződő jogokra kérdezett rá egy bajba jutott. Az onlinejogsebesz.hu szakértői pedig ezúttal is válaszolnak. Ne feledje, joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Azért kerestem fel Önöket, mert 2006-évében felvettem 40.000 chf szabad felhasználású jelzáloghitelt. A megemelkedett törlesztő-részleteket nem tudtam fizetni és a bank felmondta a hitelt és kiadta végrehajtásra. Idén 2014.04.10-én sikeresen árverezték az ingatlanom. 2014.05.01-ével megszűnt a kilakoltatási moratórium és jelentkezett az új tulajdonos-igen agresszív-, és felkért a távozásra. És itt a probléma.
A kormány megszavazta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ami szerintem rám is
érvényes. Ha igen akkor:
- Milyen jogaim vannak a normális életvitelhez az ingatlanban?
- Az új tulajdonos mit tehet annak érdekében, hogy birtokba vegye az ingatlant?
Dolgozom, nincs közüzemi tartozásom, továbbra is fizetek minden lakhatással kapcsolatos
költséget.
Köszönöm, hogy meghallgattak!

2014. 05. 14.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Igaza van, a moratórium határozatlan időre történő meghosszabbításáról éppen a napokban döntött az országgyűlés – a jogszabály kihirdetés előtt áll –, amely a gyakorlatban a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását jelenti azzal, hogy annak a (magánszemély) adós kilakoltatására vonatkozó rendelkezéseit nem lehet alkalmazni. Mivel a rendelkezés a folyamatban lévő végrehajtási ügyekre is vonatkozik, így ez Önt is érinti. Ez alól kivételt csak azok az adósok jelentenek, akik jogosultak egyéb beköltözhető ingatlanra, önkényesen foglalták el a lakást vagy rendbírsággal sújtották, illetve a bíróság jogerősen hitelezési csalás miatt elítélte őket.

Amennyiben Ön ezen kivételek alá nem esik, úgy a lakást kiüríteni, Önt onnan kitenni nem lehetséges, így az új tulajdonos a lakást birtokba nem veheti, a rendelkezési joga e vonatkozásban határozatlan ideig korlátozva van. Ön a normális életvitelét folytathatja a lakásban, ebben korlátozva nincs, a rezsiköltségeket természetesen fizetnie kell. Arra is számítania kell, hogy az ingatlan új tulajdonosa előbb-utóbb Öntől az ingatlanának használatáért használati díjat fog követelni, amelyet azonban csak – amennyiben Önök között erre nézve megegyezés nem születik – polgári perben tehet meg, ahol a bíróság a használati díj mértékéről is dönt.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során