Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 23. 09:49, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Csúszós út, romló látási viszonyok

Csúszós út, romló látási viszonyok

Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és saját magát is a megváltozott időjárási körülmények között történő téli közlekedésre.

A járművek téli felkészítése vált időszerűvé az elmúlt napok időjárásának tükrében. Ajánlatos már most alaposan átnézetni a gépjárműveket, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.


Tapasztalat, hogy a gépjárművezetők nem mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges hogy minden járművezető felkészítse járművét és saját magát a téli közlekedésre.
A fagypont körüli hőmérséklet hatására több útszakaszon jelentkezhetnek lefagyások– erdővel szegélyezett útszakaszokon, hidakon, felüljárókon stb. -, melyek fokozott óvatosságra intenek.



A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván a volán mögött ülőktől.
A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.



Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén, pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.