Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2022. Január 13. 16:16, csütörtök | Helyi

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Aki szja-kedvezményre jogosult, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója mielőbb figyelembe vegye a munkavállalónak járó kedvezményeket.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Aki már a januári fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

A legegyszerűbb megoldás az adóelőleg-nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Használatához mindössze KAÜ-azonosítás (például ügyfélkapus hozzáférés) szükséges. A webes felület a kitöltésben is segít, mivel megjeleníti a NAV nyilvántartásaiban és a korábbi nyilatkozatokban szereplő adatokat. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.
Továbbra is lehetőség van a kézzel kitöltött nyilatkozatok személyes átadására a munkáltatónak. Ehhez az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók letölthetők a NAV honlapjáról.
2022-től új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint. Ez 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérnie, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését.
A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, kormányrendeletben meghatározott betegségek, illetve rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatás esetén járó személyi kedvezmény) továbbra is elérhetők, jogosultsági feltételeik nem változtak. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva 2022-ben 66 700 forintra nőtt, ami a gyakorlatban havi 10 005 forint adómegtakarítást jelent.
Az érintettek a részletekről a NAV honlapján (https://nav.gov.hu), a 73. számú információs füzetben tájékozódhatnak, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 09:17, péntek | Helyi

Jó eséllyel drágulni fognak az ingatlanok Mosonmagyaróváron

Pontosan nem lehet megjósolni, hogy milyen ingatlanárakat hoz a jövő, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve azért kirajzolódhatnak előttünk irányok.

2022. Január 20. 11:09, csütörtök | Helyi

A térség egyik legnagyobb buszgyárát adják át idén Mosonmagyaróváron

A Credobus évente akár ezer autóbuszt tud majd gyártani a beruházásnak köszönhetően - írta meg a Magyar Nemzet.

2022. Január 19. 16:21, szerda | Helyi

Ki kapja idén a „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” Díjat?

Várják a javaslatokat, ki kapja idén a "Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” Díjat.

2022. Január 17. 14:31, hétfő | Helyi

Megnyílt a Téli Tárlat a Flesch központban - fotók

Az Art Flexum Művészeti társaság 22 művészének alkotásait állították ki két galériában. Idén is átadták a társaság Téli Tárlat Díját, amelyet ezúttal Borbély Máté vehetett át.