Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Február 03. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Brüsszel: több ingyen tejet és gyümölcsöt az iskolásoknak

Brüsszel: több ingyen tejet és gyümölcsöt az iskolásoknak

Az általános iskolai ingyen tej és ingyen gyümölcs program összevonására tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság, amely különösen a 6 és 9 éves korosztály gyerekkori elhízása és egészségtelen táplálkozása miatt aggódik. A két program költségeinek fedezésére a következő hétévben minden tanévben összesen 230 millió euró áll majd rendelkezésre,33 millióval több, mint az előző pénzügyi ciklusban.

A Bizottság friss javaslatának értelmében a jövőben összevonnák azt a két programot, amelynek keretében részben uniós pénzből ingyen tejet, gyümölcsöt és zöldséget osztanak szét az általános iskolákban a gyerekeknek. Az egészséges táplálkozást is népszerűsíteni hivatott két programból közel 30 millió kisiskolás profitál EU-szerte, 20 millióan közülük naponta friss tejet, további 8 és fél millió diák pedig gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthat.

A két program költségeinek fedezésére a következő hétévben minden tanévben összesen 230 millió euró áll majd rendelkezésre, 33 millióval több, mint az előző pénzügyi ciklusban. Ebből 150 millió euró gyümölcsökre és zöldségekre, 80 millió euró pedig a tejre.

Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa szerint a programok átszervezésének és racionalizálásának két sürgető oka is van. Az egyik, hogy megállítsák a gyermekek körében csökkenő zöldség- és gyümölcsfogyasztási trendet. A másik pedig a gyerekek fogékonyságának növelése az egészséges táplálkozás és az abból fakadó előnyök iránt.

Ezért az új programban a tej- és a gyümölcsosztás mellett nagyobb hangsúly kerül a nevelésre és a tájékoztatásra többek között úgy, hogy a keretből diákok farmlátogatását, és más, a városi gyerekeket a mezőgazdasághoz közelebb vivő programokat finanszíroznak majd.

A Bizottságot a túltáplált és elhízott gyerekek számának ugrásszerű növekedése aggasztja s leginkább. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet egy 2010-es felmérése szerint az EU-ban a 6 és 9 év közötti korosztályban a három gyerekből egy túltáplált volt.

A programban való részvétel nem kötelező a tagállamoknak, de a túlnyomó többségük igénybe vette az erre a célra felhasználható uniós forrásokat. A gyümölcs – és zöldségosztási programot 50-75 százalékban támogatja az EU, a fennmaradó részt a tagállamoknak kell pótolniuk.

Magyarország 2011/2012-ben 1 millió 355 ezer eurót kapott az Uniótól erre a célra, az iskolai gyümölcsosztó programból pedig 4 és fél millió euróra lehet jogosult a 22013 és 2014-es időszakban. A mi esetünkben 69 százalékos az uniós társfinanszírozás mértéke. Az egyes tagállamok által igénybe vehető források mértéke a 6-10 év közötti iskolások számától, a pénzek eddigi felhasználásától és a tagállam igényeitől függ.-tudatta a bruxinfo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése