Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Június 18. 05:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI

Börtönbüntetést szabtak ki az egervári várkastély felújításakor elkövetett csalások miatt

Börtönbüntetést szabtak ki az egervári várkastély felújításakor elkövetett csalások miatt

Nem jogerősen két vádlottat többéves, letöltendő börtönbüntetésre, a harmadikat pénzbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság az egervári várkastély felújításakor elkövetett csalások miatt

- tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t. Vándor Virág emlékeztetett: az elsőrendű vádlott - a Zalai Hírlap közlése szerint a település korábbi polgármestere - 2012 novemberében kötött támogatási szerződést a Zalaegerszeghez közeli várkastély turisztikai fejlesztésére, a másodrendű vádlottal az épület második emeleti bútorainak elkészítésére. A bútoroknak 2015. augusztus 31-ig kellett volna elkészülniük ahhoz, hogy a támogatást a szerződésben foglaltak szerint el lehessen számolni.

A berendezési tárgyak nem készültek el határidőre - a kastély bútorzatának kevesebb mint a fele volt csak kész -, azonban az elsőrendű vádlottnak pénzre volt szüksége ahhoz, hogy a felújítással kapcsolatos pályázat önrészét előteremtse. Ennek érdekében a vádlottak valótlan tartalmú teljesítésigazolásokat és a vállalkozói díj fizetéséről szóló számlákat állítottak ki, majd a hamis számlákon szereplő összegeket átutalták az asztalos vállalkozó számlájára, aki a pénzt felvette és átadta a polgármesternek, hogy ő visszaforgassa azt a megbízó, az önkormányzat cégébe.

Az ügy harmadrendű vádlottjának feladata a felújítással kapcsolatos reklámtevékenység volt, amelyet végül nem teljesített, ennek ellenére kiállította róla a számlákat, és felvette a pénzt.

A három vádlott a jogosulatlanul igényelt támogatással a magyar államnak négymillió, az Európai Uniónak pedig csaknem 24 millió forint kárt okozott. A bíróság megállapította azt is, hogy polgármester a hamis számlák áfatartalmát, mintegy 16 millió forintot levonható adóként szerepeltetett a cég általa benyújtott adóbevallásában. Ezt az összeget teljes mértékben vissza akarta igényelni, és ezt a bűncselekményt a vádlott-társai segítették.

Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járásbíróság az elsőrendű vádlottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint közvetett tettesként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt négy és fél év börtönbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlott bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, kétrendbeli, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, továbbá közvetett tettesként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása és a számvitel rendjének megsértése miatt két év kilenc hónap börtönbüntetést kapott, de ezen felül le kell töltenie egy korábbi egyéves felfüggesztett börtönbüntetését is.

A harmadrendű vádlott - aki teljes körű beismerő vallomásával segítette a hatóságok munkáját - bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt 400 ezer forint pénzbüntetést kapott első fokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.