Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 13. 18:03, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is Ausztriában

Bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is Ausztriában

Ausztriában bezárnak az iskolák, a kisebb üzletek nyitva maradhatnak, de a bevásárlóközpontoknak, ahol sok ember gyűlhet össze, le kell húzniuk a rolót a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében

- jelentette péntek délelőtt az oe24.at osztrák hírportál. A hírportál úgy tudja, az intézkedéseket szombat délután jelenti be Sebastian Kurz kancellár.

Az oe24 értesülései szerint az iskolák teljesen átállnak digitális oktatásra, csak az óvodák maradhatnak nyitva, és esetleg az általános iskolák alsó tagozata.

A kereskedelem terén a kormány egyetért azokkal a szakértőkkel és iparági képviselőkkel, akik szerint a teljes zárlat a gazdaság összeomlásához vezetne. Egyelőre tárgyalás zajlik arról, hogy két hétre kötelezően be kell-e zárnia minden kereskedelmi egységnek, vagy lesznek részleges engedmények. Az biztosnak tűnik, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontoknak le kell húzniuk a rolót, és az esetlegesen nyitva maradó üzletek esetében is szigorodnak az óvintézkedések. Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok és masszőrök sem, de a fodrászatok bezárása még nem eldöntött kérdés. Az érintett ágazatok kompenzációra számíthatnak.

Egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e további kijárási korlátozások, de valószínűleg szigorodnak a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok. Míg jelenleg engedélyezett, hogy két különböző háztartás tagjai felkeressék egymást otthonukban, a jövőben a látogatók számát egy főre korlátozhatják.

A részleteket a pénteki nap folyamán tisztázzák, változások előfordulhatnak.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek majd életbe az oe24.at szerint.

Ausztriában folyamatosan dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok: csütörtökön 9262 új esetről számoltak be. Az osztrák egészségügyi rendszer leterheltsége fokozódott: 3811 Covid-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 546-an intenzív osztályon fekszenek. Szakértők kifogásolták, hogy a szigorítások ellenére az elmúlt két hétben sem javult a helyzet.

A csaknem 9 millió lakosú Ausztriában eddig 181 642 fertőzöttje és 1608 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.