Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevezetik a „befogadó szülő” fogalmát – ez több ezer új foglalkoztatottat jelent

Bevezetik a „befogadó szülő” fogalmát – ez több ezer új foglalkoztatottat jelent

A „hagyományos” nevelőszülők (5200 fő) mintegy 60 százaléka nem rendelkezik semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal, s mindössze 280, hivatásosan foglalkoztatott nevelőszülő tevékenykedik ma Magyarországon. Ezért a kormány 2014. január 1-jétől bevezeti az egységes „befogadó szülő” fogalmát, amely foglalkoztatási jogviszonyt jelent – tudta meg az OrientPress. A rendelet célja – többek között - a foglalkoztatottság bővítése.

Magyarországon ma mintegy 5500 fő nevelőszülő tevékenykedik, közülük mindössze kb. 280 fő végzi feladatait hivatásos nevelőszülői jogviszonyban, amely foglalkoztatási jogviszonynak minősül. Tehát kb. 5200 fő nevelőszülő foglalkoztatási jogviszonynak nem minősülő, úgynevezett „hagyományos” nevelőszülői jogviszonyban fogad be gyermekeket – közölte az OrientPress érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint írják, az elmúlt egy évtizedben a foglalkoztatási jogviszonynak számító hivatásos nevelőszülők száma fokozatosan csökkent, mert a nevelőszülői hálózatokat fenntartó, működtető szervezetek azt anyagi megfontolásból leépítették, hiszen a hivatásos nevelőszülő foglalkoztatása jóval többe kerül, mint a „hagyományos” nevelőszülő működtetése, a foglalkoztatási jogviszonyhoz kapcsolódó munkáltatói terhek miatt.

Az országos reprezentatív felmérés eredményei pedig azt mutatják, hogy a hazánkban működő mintegy 5200 „hagyományos” nevelőszülő 60 százaléka (kb. 3200 fő) semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – érzékelve a nevelőszülői jogviszonnyal kapcsolatos problémákat – egységessé kívánja tenni a nevelőszülői jogviszonyt, 2012-ben ezért Gyvt. módosítási javaslatot is benyújtott e tárgykörben.

Az Országgyűlés 2012. november 26-án elfogadta az egyes szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények állami átvételéről és egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CXCII. törvényt (kihirdetése is már megtörtént), amelyben már megtalálhatóak a nevelőszülői ellátás megerősítését szolgáló 2014. január 1-jétől hatályba lépő jogszabályi rendelkezések.

Eszerint 2014. január 1-jétől bevezetik a befogadó szülő fogalmát, amelybe beletartoznak majd az átmeneti gondozást biztosító helyettes szülők és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülők, hivatásos nevelőszülők, ideértve a különleges és speciális nevelőszülőt is. A befogadó szülő fogalom bevezetésének jelentősége tehát egyrészt abban áll, hogy kiterjed mind a gyermekjóléti alapellátás területén működő helyettes szülőre, mind a gyermekvédelmi szakellátás keretében működő nevelőszülőkre, másrészt szemléletbeli különbséget is mutat, harmadrészt a fogalomhasználata lehetővé teszi a helyettes és nevelőszülőkre vonatkozó azonos szabályok megfogalmazását, ahol az lehetséges.

A 2014. január 1-jén hatályba lépő Gyvt. szabály értelmében a befogadó szülők (tehát a hivatásos nevelőszülő mellett ezután a helyettes szülő és a „hagyományos” nevelőszülő is) foglalkoztatási jogviszony keretében látják el a nevelőszülő feladatát. A változás lényeges eleme, hogy e foglalkoztatási jogviszony – amely kiterjed a helyettes szülőkre és „hagyományos” nevelőszülőkre is –, szolgálati időre fog jogosítani.

Ennek köszönhetően a mintegy 3200 'hagyományos' nevelőszülő, aki jelenleg semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik, foglalkoztatottá válik. Hosszú távon is várható a módosításnak a foglalkoztatási rátára előnyös hatása, ugyanis az új szabályozás minden bizonnyal vonzóbbá teszi a nevelőszülői hivatást, ugyanakkor emeli annak szakmai színvonalát, elismertségét - tájékoztatta az OrientPress Hírügynökséget az EMMI.

Másik fontos rendelkezés, hogy jövőre az újonnan bekerült gyermekek 12 éves kor alatt csak befogadó szülőknél kerülnek elhelyezésre (kivéve, ha a tartósan beteg, fogyatékos, vagy halmozottan sérült gyermek különleges nevelőszülőnél való elhelyezése nem járt sikerrel, illetve ha a testvéreket nem lehet együttesen a befogadó szülőnél elhelyezni). A 2014. január 1-jén már gyermekotthonban élő 12 év alatti gyermekek pedig fokozatosan, 3-4 év alatt kerülnek ki a gyermekotthonból és ezzel egyidejűleg helyezik el őket nevelőszülőknél, hiszen idő szükséges a feladatra vállalkozó új nevelőszülők megtalálásához és képzéséhez is.

A tárca korábbi közlése szerint a befogadó szülői jogintézményre és az egységes új nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó szabályok 2013. január 1-jén léptek volna hatályba. Jelenlegi közlésük szerint az új egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetéséhez még további jogalkotói munkára van szükség, hiszen a 2012. évi CXCII. törvény az új foglalkoztatási jogviszony keret-szabályait tartalmazza, a további törvényi és rendeleti szintű szabályok megalkotásán (pl. a nevelőszülői alkalmasság kritériumai, vizsgálata, felülvizsgálata; kötelező képzések, továbbképzések; díjazás, egyebek) az EMMI más minisztériumokkal egyeztetéseket folytatva és együttműködve készíti elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk