Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 25. 07:00, péntek | Helyi sport
Forrás: MKC SE

Bemutatkozik Varga József, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club új vezetőedzője

Bemutatkozik Varga József, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club új vezetőedzője

Varga József személyében egy komoly tapasztalattal bíró, megalapozott szakmai háttérrel rendelkező vezetőedzőt igazolt a klub.

Néhány nap leforgása alatt átköltözött az ország egyik feléről a másikba, átvette a szakmai tevékenység irányítását, és megkezdte a munkát csapattal. Kilenc edzésen volt túl a junior válogatottakat még nélkülöző mosonmagyaróvári együttessel, amikor a tapasztalatairól, elképzeléseiről és célkitűzéseiről beszélt.

Vezetőedzőnk a gondolatmenetét azzal kezdte, hogy mint bárkinek a saját szakmájában, esetleg az életében, úgy egy edzőnek is nyilvánvalóan megvan a maga egyéni filozófiája és látásmódja. Nem csak a mindennapi tevékenységét hatja át, de meghatározhatja a hosszútávra érvényes csapásirányt is. Beszélgetésünk során azonban kiderült, hogy ebben a szakmában a sajátságos megközelítésnek olykor alárendelhető szempontnak kell lennie. A munka során a játékoskeret, edzői filozófia és a korszerű kézilabda hármasában kell kialakítani a fenntartható, eredményes egyensúlyt.
„Sok edző esik abba a hibába, hogy a keret képességeinek, lehetőségeinek határait mellőzve próbálja megvalósítani azt a játékot, amit ő képvisel. A mögöttünk álló hét és a következő hetek kihívása, többek között az együttes feltérképezése lesz. Ideális esetben nem sérül semmi az említett hármasból, a valóságban viszont az edzői filozófiát gyakran szükségszerű alárendelni a meglévő játékos állomány optimális felállításához.”
– fejezte be gondolatait Varga József.

Egy karrier során elkerülhetetlen, hogy új szakaszokat, némileg ismeretlen területeket járjunk be. Ezen az úton nagy segítséget jelenthet a kihívások felismerése és kiélése. Egy edzőnek minden csapat ezer ponton különbözik egy másiktól, így tehát a korábbiaktól is. Nem is beszélve az adott helyzetről és az aktuális állásról, amit aztán eredményes irányba kell fordítani.
„Engem a fiatal, formálható keret, és remélt sikeréhségük, ami elsősorban inspirál. Nehézség lesz bizonyára, hogy mentálisan a megfelelő állapotba kerüljenek, hiszen hosszú ideje nyeretlenek. Ilyen esetekben pedig minden legalább egy fokkal komplikáltabb.” – tette hozzá a mester.

A kihívást jelentő jellemzők mellett, kényszerű tényezőkkel is szembesül egy edző a jelenlegihez hasonló helyzetben. Ezek megismerése és menedzselése elengedhetetlen az előrelépés érdekében.
„Ez a csapat eddig nagyon ritkán volt komplett, lényegében sérülés, vagy valamilyen egyéb okból mindig hiányzott legalább egy meghatározó játékos. Emiatt mozgott kényszerpályán a kolléga is. Most is foghíjasak vagyunk, kényszerhelyzettel dolgozunk, de mondhatjuk, hogy megvan egy kezdősor. Azonban így is csak szerdán leszünk először együtt, az MTK-ig csak két videós felkészülés és négy edzés fér bele. Annak ellenére is nehéz lesz, hogy egyébként az eddigi edzések alapján, fegyelmezetten és kiváló munkaszellemmel dolgoznak a csajok.” – mondta a vezetőedzőnk.

Kevés időnk maradt a bajnokság végéig, a minőségi előrelépéshez pedig idő kell. Apróbb technikai-taktikai változtatások végbemehetnek, de inkább a játékszemléletre és a mentális tényezőkre érdemes koncentrálni, illetve felismerni azokat az elemeket, amiket jól csinált a csapat, és ezekre alapozni. Aztán, hogy milyen ütembe épül be mindez a játékosokba, csak folyamatában látszik majd. „Ha a játék négy alapelemét vesszük: támadás, védekezés, lerohanás és indítás, akkor az utóbbi kettőben, még elérhetünk eredményes változást, hiszen sok-sok futással és erőnléti edzéssel itt fejlődhetünk. Az alapjátékot azonban ez sem érinti majd igazán. Szemlélet váltásra viszont mindenképpen szükség van. Ezzel párhuzamosan készülnünk kell a jövő évre is, hiszen az előttünk lévő időszak meghatározó lesz abban a tekintetben, hogy kivel folytatjuk a munkát és kivel nem.” - tette hozzá Varga József.

Az alapszakaszból hátralévő meccsen nyújtható formánkat nehéz, és talán nem is érdemes ezen a ponton megbecsülni. A rájátszásra viszont már mindenképpen összeszokottabban, olajozottabban megy majd a munka, amiből adódóan akár jó eredményekre is számíthatunk. „Elégedett lennék a bajnokság végéig tartó időszakkal, ha a rájátszásbeli hazai mérkőzéseinkről büszkén, és önfeledten mehetnének haza a szurkolóink. Persze vannak itt bőven vágyálmok, és van a valóság, annyit azonban biztosan ígérhetek, hogy keményen dolgozni fogunk azért, hogy a vágyálom ezúttal valósággá váljon.” – vélekedett Varga József vezetőedző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben