Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 23. 12:35, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Egy nap alatt több mint kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén: jelenleg összesen 16 500 hektár föld áll víz alatt, ebből 3150 hektár vetés, 3300 hektár szántó, 6950 hektár rét és legelő - közölte az igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel.

Bara Sándor elmondása szerint az ebben a hónapban eddig hullott csapadék mintegy háromszorosa a sokéves márciusi átlagnak, 79,4 milliméter.
A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszon, a Hamvas-Sárréten, valamint a Kadarcs-karácsonyfoki szakaszon, míg első fok van érvényben a Berettyó alsó és a Berettyó felső, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon - ismertette Bara Sándor.
Az igazgatóság jelenleg 15 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek összesen 1,8 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadókba. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mellett folyamatosan, napi 24 órán át szivattyúznak - jegyezte meg az igazgató.
Utóbbi kapcsán elmondta: a Hortobágy-Berettyó vízszintje a belvízi szivattyúzások miatt naponta átlagosan 10 centimétert emelkedik. Borznál szombat reggel 307 centiméter volt a vízállás. A folyón első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Címkék: belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk