Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Október 17. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Befejeződtek a Dunakiliti duzzasztómű központi vezérlő épületének energetikai munkái

Befejeződtek a Dunakiliti duzzasztómű központi vezérlő épületének energetikai munkái

A műszaki átadás 2012. szeptember 18-án történt meg a kivitelezést végző Bellmann-Dunakiliti 2012 Konzorcium és a megbízó Vízügyi Igazgatóság között.

A több mint 27 millió forintos vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból és 6 millió forint kormányzati támogatásból megvalósult beruházás során az energiahatékonyságot, valamint az energiatakarékosságot növelve valósult meg a 23 éves épület elavult nyílászáró-cseréje, utólagos homlokzati hőszigetelése, valamint hőszivattyús rendszer kiépítése.

A KEOP – 2009 - 5.3.0./B/ „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című pályázat keretében megvalósításra került az „Épületenergetikai fejlesztések a Dunakiliti duzzasztómű központi vezérlő épületében” tárgyú /KEOP 5.3.0./B/09-2010-0139/ azonosító számú projekt.

A beruházás megvalósításának indoka az volt, hogy a Dunakiliti duzzasztómű központi vezérlő épületének nyílászárói az évek során nagymértékben elavultak. Sem esztétikailag, sem hőátbocsátás tekintetében nem feleltek meg. A jelentős hőveszteség következtében a fűtési költségek is megnövekedtek. A vezérlő épület irodákat, raktárakat, tárgyalótermet, valamint szociális helyiségeket foglal magába.

A beruházás során 77 db nyílászáró cseréje valósult meg. Az új nyílászárók korszerű, hőszigetelt üvegezésűek, hőátbocsátási tényezőjük megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletnek.

A hőszivattyús rendszer telepítésével (2 db hőszivattyú) 100 %-ban kiváltható az épület gázfűtése.

A beruházás közvetlen célja a minél nagyobb energiahatékonyság elérése, a költségvetést terhelő energiaköltségek minimalizálása.

Közvetett céljai között szerepelt az energiaigény csökkentésével történő hozzájárulás Magyarország energiaellátás-biztonságához, a magyar energiapolitika és klímapolitika közötti összhang biztosítása (üvegházhatású gázkibocsátások csökkentése), hozzájárulás Magyarország energiahatékonyságának javításához valamint az energia- és környezettudatos szemlélet kialakításának és fejlesztésének elősegítése.

A beruházás megvalósulásával jelentősen javulnak az épület hőtechnikai adottságai, csökken a hőveszteség, a PB gázfogyasztás megszűnik. Ez jelentős környezeti terhelés csökkenéssel jár. Összességében kevesebb lesz az energiafelhasználás.

A projekt jelentősen hozzájárul az energiatermelés környezetbarát megvalósításához és a CO2-kibocsátás csökkentés révén a fenntartható fejlődéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.