Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 21. 15:32, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Becsengetés előtt. Több településen is fontolgatják az iskolák újranyitását.

Becsengetés előtt. Több településen is fontolgatják az iskolák újranyitását.

Ingyenes, két tannyelvű oktatás indul ősztől a hat éve bezárt lipóti általános iskolában. A cél nem kevesebb, mint a gyerekek minőségi, korszerű képzésének elindítása első osztálytól.

A 600 lelkesGyőr-Moson-Sopron megyeitelepülésen azután döntöttek az alsó tagozat újraindítása mellett, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bejelentette: pályázati lehetőséggel segíti a kistelepülési önkormányzatok iskolanyitási terveit. Lipót mellett a rábaközi Szilsárkányban is becsengethetnek: a faluban 3 éve zárt be az iskola, de az azóta is kifüggesztett órarend, és a tanteremben felállított iskolapadok azt jelzik: az önkormányzat egy percre sem mondott le a tanítás újraindításáról.

"Én csak óvodába jártam Lipóton, és jó lesz, hogy most újra lesz itt iskola"- mondja egy helyi kisgyerek. A lipóti iskolát 2005-ben zárták be, ám Győr-Moson-Sopron megyében elsőként újranyitják. Szeptembertől ingyenes, magyar-angol két tannyelvű oktatás indul a helyi és környékbeli gyerekeknek. A cél az, hogy az intézmény mielőbb 8 osztályosra bővüljön.

Fazekas Lászlóné, Lipót:"Igazándiból, ami nagyon fontos, hogy közösségteremtő ereje lehet. Tehát észrevettük, hogy amióta a gyerekek lejárnak a hédervári tagiskolába, kevesebb rendezvény van, amivel a gyerekeket nem tudják megszólítani. Talán jobban kötődnének a községhez, és a szülők is komolyabban vennék a rendezvényeket."

A tanulók után járó állami normatíva mellé az önkormányzat teszi hozzá a működtetéshez szükséges összeget: ez 5-6 millió forint lehet az első évben, amelyet egy helyi vállalkozás alapítványon keresztül utal át a falu számlájára.

Tóth Péter polgármester, Lipót:"Mi egy új iskolát csuktunk be, teljesen új iskolával rendelkeztünk. Két tanterem van jelenleg, amely olyan szinten van, hogy csak padokkal, korszerű táblákkal, apró dolgokkal kell felszerelni, ami megoldott. Úgy lett kialakítva az iskola, a tervben is úgy van, és az eddigi építkezés úgy alakult ki, hogy a tetőtérben csak pár választófalra van szükség, de ezt is meg tudjuk oldani a következő két évben."

A 800 lakosú rábaközi Szilsárkányban 3 éve berendezve várja vissza a gyerekeket a régi tanterem.

"Azok a tanárok, akik innen elmentek, nem vitték magukkal a könyveket, talán ők is bíztak abban, hogy valamikor majd újra ki tudjuk nyitni az iskolát"- így Zöld Péter polgármester. A falu 37 alsó tagozatos tanulója most Csornára és Szilba jár iskolába. Ősztől hazaköltözhetnek, ja újraindul a tanítás.

Zöld Péter polgármester, Szilsárkány:"A kormányzatnak biztosítania kellene legalább a tanároknak és az itt dolgozó személyzetnek a bérét és járulékait, a rezsiköltséget pedig az önkormányzat is felvállalhatná."

Győr-Moson-Sopron megyében 24 községből járnak a kisiskolások más faluba vagy városba. Eddig 5 település jelezte, hogy a kormány támogatása mellett újranyitnák a bezárt intézményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.