Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 02. 14:57, kedd | Helyi
Forrás: www.jtv.hu

Az ötödik kontinens képekben

Az ötödik kontinens képekben

Városunkba érkezett az országot járó, Ausztrália című fotókiállítás, amit a művelődési házban nyitottak meg hétfő este. A most bemutatott, több mint hetven felvétel a déli félteke forró égövi kontinensét hozza közelebb számunkr

Egy pályázatra beérkezett, több mint ezer fénykép közül a szakmai zsűri 32 fotós 74 munkáját választotta ki, majd állította össze belőle a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a kiállítás anyagát.

Az ötletgazda magyar és ausztrál nagykövetségek célja az volt, hogy a képek által közelebb kerülhessen egymáshoz, és jobban megismerje a másikat a két ország. Bár térben távol fekszenek egymástól, ám a távoli kontinensen élő közel 50 ezer fős magyar kolónia révén mégis sok a közös pont hazánk és Ausztrália között. Magyarországról 3 nagyobb hullámban érkeztek bevándorlók a szigetországba, elsőként az 1848-as szabadságharcot követően a menekülni kényszerülő katonák, majd a két világháború közt a nincstelenségből kiutat keresők, míg legutoljára az 1956-os forradalom menekültjei.

A közel harminc fős közönségnek a megnyitón Zalán Szabolcs trombitán és Berta Anna zongorán játszott. A helyi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsorát követően Csorba Károly nyitotta meg a kiállítást, aki fotóival maga is nevezett a pályázaton. Az előadó utána diaképes előadáson számolt be ausztráliai úti élményeiről.

Az kertészmérnök végzettségű Csorba Károly szabadidejében nagy utazó. Már gyermekkora óta tervezte Ausztrália felkeresését, de erre csak néhány évvel ezelőtt került sor. Izgalmas úti beszámolóját a kontinens dél-nyugati részén, Sidneyben, Melbourne-ben, a Nagy-Korall-zátonynál, valamint a belső, sivatagos területeken készült fotókkal és videó felvételekkel egészítette ki. Az út során, egy szerencsés véletlennek köszönhetően, egykori, ausztrál származású angoltanárát is felkereshette háromhetes kalandtúrája során.

A kiállítás Ausztráliában is bemutatott fotói jelenleg a magyarországi vándorkiállításon utaznak városról-városra. Jánossomorján február 10-ig tekinthetők meg a művelődési ház nyitvatartási idejében.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.