Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2020. Február 05. 18:46, szerda | PR

Az ókori Egyiptomtól napjainkig - a kesztyű története

Az ókori Egyiptomtól napjainkig - a kesztyű története

Hideg, fagyos téli reggelek, mikor nehezünkre esik kilépni az ajtón. Ilyen körülmények között a megfelelő ruházat elengedhetetlen.

Téli ruhatárunk nélkülözhetetlen, klasszikus darabjai a kesztyűk, melyek kezünk melegéért felelnek. Honnan származik és hová tart ez a jól ismert kiegészítő?

Kesztyűbe bújt történelem
A kesztyűk története egészen az antik, ókori időkig nyúlnak vissza. Eleinte semmilyen dekoratív szerepet nem tulajdonítottak nekik, egyszerű használati tárgyak voltak. Különböző anyagokból (vászon, selyem) készítették és főleg pásztorok, földművesek és katonák használták.

Később elkezdték a viselőjük társadalmi státuszát is szimbolizálni. Az ókori Egyiptomban a fáraók pozíciójuk jelölőjeként, míg a nők kezük védelme érdekében hordták a kesztyűket és parfümmel is behintették azokat. A Római Birodalom nemesei étkezésekhez használták, hiszen ezáltal könnyedén megfoghatták a forróbb falatokat is.

A középkorban már bőrkesztyűket használtak, legtöbbször pamutbéléssel. A sikk és az elegancia mellett az erőt is jelképezték. Ezeknek a lovagi kultúrában is fontos szerepük volt. A lábhoz dobott kesztyű a párbajra hívás egyezményes jele volt, ha pedig egy hölgytől kaptak kesztyűt, azt a lovagok folyamatosan maguknál hordták a jó szerencse jegyében.
A 17. – 18. századtól kezdve a francia mesterek vették át az irányítást a kesztyűkészítésben. A technológia fejlődésével már varrógépek segítségével gyárthatták a jó minőségű bőrkesztyűket. Ekkoriban már a mindennapi ruházat nélkülözhetetlen kellékei voltak, a jómód és az elegancia jelképei. Az 1930-as években a társadalmi státuszt is szimbolizálták: a napbarnított kézfej a munkásosztályhoz tartozást jelentette, hiszen nem engedhették meg maguknak a kesztyű viselését.Az ezt követő évtizedekben a kesztyűk gyártása és viselése az addigiakhoz képest mélyrepülésbe kezdett. A lezserebb öltözködés, az egyszerű ruhák és farmerek mellett már nem találta a helyét a divatban. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen a ’80-as években ismét megindult a „kézrevalók” felemelkedése, mely azóta is tart, hisz, ha a divatvilág klasszikus kiegészítőire gondolunk, biztosra vehető, hogy a minőségi női bőrkesztyűk eszünkbe jutnak.

Napjaink kézmelege

Ahogy a történetéből is kitűnik, egy szimbolikájában és funkcióiban is nagyon gazdag kiegészítőről van szó. A tradíciók mellett azonban kevesebb szó esett a hideg elleni védelemről, mely napjainkban talán a legfontosabb attribútuma egy bőrkesztyűnek. Amellett, hogy meleg viselet, természetesen a divat szempontjából sem kell kompromisszumot kötni..
A széles választékban kapható bőrkesztyűk rendkívül elegáns darabok, melyek emellett univerzálisak is, hiszen gyakorlatilag bármilyen stílusú téli viselet mellé bátran hordhatók. A természetes- vagy báránybőrből készült női kesztyűk szemrevaló és praktikus opciót kínálnak, hiszen napjainkban már a legkülönbözőbb színekben és stílusokban elérhetők.
Emellett nem is feltétlenül szükséges a téli hónapokra korlátoznunk viselésüket. Habár utóbbi esetben egy bélelt, melegebb pár kesztyű az ideális választás, egy bélés nélküli, vékonyabb modell a tavaszi és őszi hónapokban is kiváló társunk lehet a ruházatunkban. Bátran húzzunk hát kesztyűt az év – majdnem – bármely szakában.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.