Városlista
2025. december 18, csütörtök - Auguszta

Hírek

2011. Július 13. 08:07, szerda | Helyi
Forrás: Hasznos hírek - http://www.hasznoshirek.hu

Az ÁNTSZ a túlzott sófogyasztás veszélyeiről

Az ÁNTSZ a túlzott sófogyasztás veszélyeiről

Nyáron erre is figyeljünk: Az alacsonyabb sófogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne.

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél.

Hazánkban a férfiak 25,2 a nők 34,4 százaléka hipertóniás. Világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív-és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne. Éppen ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet üdvözli a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét, amely jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel.

Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne az alacsonyabb sófogyasztással. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi só bevitel 8-11 gr között van, míg Magyarországon a felnőttek 14-18, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5 - 13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív-és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.

Mit tehetünk mi magunk a kevesebb sófogyasztás érdekében?

• Használjunk kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.

• Helyettesítsük a sót fűszerekkel.

• Együnk kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.

• Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról.

• Együnk több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)

• Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot.

Forrás: ÁNTSZ

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 12. 10:38, péntek | Helyi

Két generáció, egy szenvedély: A Mihalik-bajnokcsalád

Ismerjük meg Mihalik Mirát, a még csak tizenhét éves autóversenyzőt.

2025. December 18. 07:38, csütörtök | Bulvár

Sean Paul 2026 májusában a Budapest Parkban ad koncertet

Sean Paul jamaicai előadó 2026. május 17-én először lép fel Budapesten, a Budapest Parkban – közölték a szervezők az MTI-vel.

2025. December 18. 07:37, csütörtök | Külföld

Az EP támogatja az orosz gáz teljes és kötelező kivezetését