Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 08. 14:10, péntek | Helyi

Az ismeretlen Agatha Christie

Az ismeretlen Agatha Christie

Az ismeretlen Agatha Christie címmel tartott előadást Tircsné Dr. Popper Valéria a Huszár Gál Városi Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok keretein belül.

Korabeli képeket, az eredeti könyvek borítóját és idézeteket is hozott az érdeklődőknek Tircsné Dr. Popper Valéria irodalomtörténész, aki az Országos Könyvtári napok keretein belül érkezett a Huszár Gál Városi Könyvtárba. Az ismeretlen Aghata Christie címmel tartott előadást, ahol a résztvevők bepillantást nyerhettek a krimi koronázatlan királynőjének életébe.

Agatha Christie életében ugyanis van 11 nap, amiről senki semmit nem tud. Amikor férje bejelentette, hogy válni akar hirtelen eltűnt. 11 napig senki sem tudta hol van, az autóját viszont megtalálták. Később aztán egy újságíró bukkant rá egy hotelben, ahová álnéven jelentkezett be. Erről a 11 napról későbbi interjúi kapcsán sem beszélt soha. Így nem csak regényei hanem élete is rejtelmessé vált. Az irodalomtörténész egészen gyerekkorától haláláig felidézte a közönségnek az írónő életét, de beszélt arról is, hogy regényeinek a felszínen túl van egy mélyebb olvasata is és több olyan utalás található műveiben, melyek Magyarországra vonatkoznak.

Az irodalomtörténész felhívta a figyelmet arra is, hogy bár krimiíróként tartjuk számon Agatha Christie romantikus regényeket is írt. 1930 és 1956 között 6 ilyen könyvet írt, Mary Westmacott álnéven. Olyannyira nem tudták ezt akkoriban, hogy még a saját kiadója sem tudta, hogy ezeket a romantikus regényeket valójában Agatha Christie írta. Az irodalomtörténész hozzátette: ezek a leginkább önéletrajzi ihletésű könyvei, melyeket ma is lehet kapni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.