Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 18. 14:29, szombat | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Vírusmedve a kertek alatt

Az én városom - Vírusmedve a kertek alatt

Dr. Nagy Frigyes nyugalmazott miniszter levele Vizsy Ferenchez.

Kedves Feri!

Azt kérdezed tőlem, hogy félek-e a vírustól? Ez olyan, mintha azt kérdezted volna, hogy félek-e a medvétől? Nem félek, pedig tudom, hogy a medvével való találkozás végzetes is lehet. De nincs medve érzékelhető távolságban, nem tudok róla, hogy itt bárkit is megtámadott volna. Ha tudnám, hogy csapatostul kószálnak a kertek alatt, és néhány közeli lakót már széttéptek, akkor nemcsak, hogy félnék, de rettegnék is.

A vírus viszont itt van, de mintha mégsem lenne itt. Nem tudok róla, hogy kit és hol támadott meg, hogy a megtámadott meghalt-e vagy gépek lélegeztetik. Az illetékesek hetekig erről semmit nem mondtak. Bár most már van némi információ, de ez kevés ahhoz, hogy félelmet keltsen.

Senki nem mond semmit, mert attól is fél, hogy rémhír (magyarul fake news) terjesztésért ráhúzzák a vizes lepedőt. Így aztán a bevásárlóközpontokban, és egyéb közösségi helyeken, például az utcán, szép számmal látni maszk nélkül csoportosuló embereket, akik fittyet hánynak az elővigyázatosságra. Majd, ha ténylegesen szembetalálkoznak a medvével a karanténban vagy a lélegeztető gépen, (amely a levegőben van valahol a kínai légtérben), elgondolkozhatnak fuldoklás közben. Helyzetükért természetesen nem magukat okolják, hanem valaki mást. Van választék: Orbán, Kásler, Gyurcsány, Soros, Cili néni, operatív törzsek stb. …a migránsokról nem is beszélve.

Az egyik szupermarketbe kellett mennem. Egy kedves önkéntes hölgy maszkokat osztott a betérőknek. Egy idős ember mondta, hogy neki nem kell. Engem is megkínált, de mondtam, láthatja, rajtam már van maszk. „Vegye el, nem árt, ha van még egy!” - mondta. Az előző ember a szemem láttára prüszkölte végig, és fogdosta össze a gyümölcs részleget. Így hát egyre inkább kezdek idegeskedni a vírustól. Nem miattam elsősorban, hanem a fiatal generáció miatt.

Nem ízléses, hogy a kezdetkor hetekig semmiféle védőfelszerelést nem lehetett kapni, ennek ellenére megy a bűnbakkeresés, hogy akkor miért nem tesztelték, miért nem látták el maszkokkal, fertőtlenítő folyadékkal a magyar embereket? Soha nem hittem el, hogy maszkot csak a kínaiak tudnak készíteni. Azok a profi varrónők, akik valaha a Kötöttárú Gyárban dolgoztakerre alkalmatlanok? Meg hogy csak kínai anyagból lehet dolgozni? Ezt a hatóságok terjesztették mindaddig, ameddig derék hölgyeink el nem kezdtek varrni maguktól.

Az egyenruhások kórházak nyakára ültetése az ottani dolgozókkal szembeni sértő bizalmatlanság jele. A kommunikáció sem tetszik, mert egyenruhások végzik, profi orvosokat nem látok a napi beszámolókon. Egyedül Cili néni heroikus küzdelme megbecsülésre méltó. Az pedig, hogy a kapott maszkokból nagyvonalúan szomszédos országokba ajándékoznak, nem biztos, hogy javára válik a magyaroknak. Az ottani nacionalizmus mindig az irigységből táplálkozott. Ami azonban a legszomorúbb, a vírushelyzet egyre inkább politikai gyűlölködés forrásává válik.

Persze magamnak mondom, hogy könnyű utólag okosnak lenni, meg más munkájában hibát találni.

Nagy Frigyes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.