Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 28. 17:07, kedd | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Turistaosztályon utazunk

Az én városom - Turistaosztályon utazunk

Interjú Pető Péterrel, a megyei közgyűlés alelnökével.

Mára 25 évvel ezelőtti „aranykor”már csak egy gyönyörű álom, az utóbbi években ismét erőre kapott a helyiturizmus. Az idegenforgalmi bevétel ugyan nem jelentős tétel a város költségvetésében, de ezer ember kapcsolódik a szektorhoz, amely most padlóra került. Ez már KO vagy kilencnél még fel lehet állni?

  • Abban biztos vagyok, hogy ez csak egy megingás, noha azt ma még nehéz megmondani, hogy mikor indulhat újra az idegenforgalom és mikor lesz isméta régi?... Talán soha, mert a világjárvány és a mögötte nyomakodó gazdasági recesszió minden bizonnyal jelentős mértékben átszabja a turizmust is.

Általában. És Mosonmagyaróváron?

  • A központi támogatást élvező és a város segítségét sem nélkülöző magánbefektetések révén az utóbbi 5 évben 30 %-kal, 136.000 körülire nőtt a vendégéjszakák száma. Most azonban megtört ez a lendület. A fogászati, a wellness-, a gyógy-, a szépészeti és szabadidőturizmus szezonjának egy részeaz idén már elveszett, és nem lehet azt sem tudni, lesz-e főidény, és ha igen, mit fog hozni?Az azonban bizonyos, hogy elmaradnak a sok vendégéjszakát jelentő nagyrendezvények.

Ha az idegenforgalomban nincs perspektíva, akkor elmaradnak a beruházások is.

  • Az biztos, hogy a fejlesztési célokat módosítani kell. A beruházások tervezésekor például azzal kell számolni, hogy kevesebb vendég kevesebb vendégéjszakát tölt el egyszerre, de egy évben ezt akár többször is megismétli, azaz kisebb szolgáltatási csomagokra kell felkészülni. Szerencsére nálunk viszonylag szerényebb befogadóképességű, 40-80 szobás szállodák vannak, amelyek sokkal jobban megfelelnek a jövőben még jobban előtérbe kerülő belföldi és ezen belül is a preferált családi turizmusnak. A város kedvező adottságainak köszönhetően pedig visszatérhetnek a német és szlovák turisták is.

Addig azonban a vendéglők zárva maradnak. Meddig tartható még ez a helyzet?

  • Ahol megvannak a technikai és személyi feltételek, aholelőre szeretnének menekülni, ott kiszállítással próbálkoznak. Az éttermi fogyasztásra 5 %-ot, de az elvitt ételnél a 27 %-os áfával kell számolni, így a lehetségesnél magasabbak az árak, a vállalkozó kisebb haszonkulccsal tud dolgozni. Márpedig erre a szolgáltatásra van igény. A szakmai képviselőinek az áfa rendezésével kapcsolatos javaslata már a kormány előtt van, és remélhetően kedvező megoldás születik ebben az ügyben is.

Apropó… te meg hivatásforgalmi turista vagy…

  • Ha nem is turista, de valóban oszlopos tagja a Mosonmagyaróvárról Győrbe ingázók táborának. Ebben a pandémiás időszakban hetente egy napot töltök a megyeszékhelyen, a szigetközi feladataim kapcsán Kimlénis megfordulok, de a munka jelentős részét itthon végzem. Közben – mivel feleségem a vállalkozásának ügyeit intézi – együtt vagyok az 5 éves kisfiammal, Leventével. Neki eleinte még jók is voltak az „apanapok”, meg a reggeli későn kelés, ma azonban már hiányzik a közösség. Biztatom őt is és magam is, hogy már nem tart sokáig.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.