Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 24. 10:22, péntek | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Munka a bezárt klinikákon

Az én városom - Munka a bezárt klinikákon

Interjú Dr. Wlasits Mirko fogorvossal.

Városunk a fogturisták kedvelt célpontja. A járvány miatt elmaradtak a páciensek, bezártak a klinikák, a fogászati ellátók és a fogtechnikai laborok megrendelés, emberek százai pedig munka nélkül maradtak. Ezeket a fogászatokat nem csak a külföldiek keresték, de több itt élő is odafordult segítségért.

Lesz-e még a virágzó Mosonmagyaróvár fogászati paradicsom?

  • Bár nagyon sok döntést a jövő tükrében kell meghoznunk, de engem most ennél sokkal jobban érdekelnek az emberek mindennapjai, hogy mindannyian egészségben éljük túl a vírusos időszakot. Az emberi élet megóvásánál ugyanis nem lehet semmi fontosabb. Most elsősorban ez motivál, ezen dolgozom, illetve dolgozunk.

Mit lehet csinálni zárt ajtók mögött?

  • A lakossági ellátás teljes rendszere normál állapotra épül,kiszámítható rendelési és ügyeleti rendszerrel. Már most látható azonban, hogy az akut esetek ellátásában akadnak gondok. Munkatársaimmal és más fogorvosokkal mi is azon ügyködünk, hogy miként tudnánk ebbe bekapcsolódni.

Van a Magyar Orvosi Kamara, van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, leültök és megállapodtok. Így történik ez máskor is, nem?

  • A fogászati kezelések jelen körülmények közötti biztonságos újraindításához komoly technikai feltételek és szigorú előírások, úgynevezett orvosi protokollok kellenek. Egyszer használatos védőeszközök orvosnak és betegnek, fertőtlenítőszerek, az ehhez szükséges aeroszolos permetezők és sok más egyéb. Külföldi kollégákkal vagyunk kapcsolatban, akik segítenek megtalálni a mielőbbi megoldást.

Ha a ti 21. századi felszereltségű rendelőitek esetében ekkora anyagi és szellemi befektetés kell, akkor, mi van az állami egészségüggyel?

  • Minden bizonnyal ott is dolgoznak a feltételek javításán, de a mi részvételünk biztosan sokat segítene a mai helyzeten.

Addig meg hordjuk a maszkot szorgalmasan, ugye?

  • Gondoljunk a maszkhordásra egy kicsit másképpen, és akkor nem lesz akkora nyűg. A maszk legyen több, mint egy maszk, és készítsük el magunk, házilag. A maszkok viselhetnék kisközösségek, klubok színét, jelét, utalhatnának családok, egyének kedvtelésére. Ha már hordanunk kell, legyen ez az összetartozás szimbóluma, annak kifejezése, hogy az élet megőrzése mindannyiunk közös érdeke. Ezt jelenti az én „volutás” maszkom is.

Aktív ember vagy, a vízi és egyéb sportok szerelmese, te tudod, hogy maszkkal vagy anélkül, de a négy fal közé szorított élet nem az igazi.

  • Mindannyian rendelkezünk a régi emberek bölcsességével, használjuk ezt az örökséget is bátrabban. Ne otthon, ne a boltokban töltsük az időt, hanem mozduljunk ki a lakásból. Persze, a panelerdős nagyvárosokban az olyan lenne, mint egy régi május elsejei felvonulás, de mi mosonmagyaróváriak sétálhatunk, futhatunk, horgászhatunk a sokak által méltán irigyelt természetben is, a parkokban, a folyópartokon. Nem kell piknikelni, és a találkozásokkor sem összeborulni. Figyeljünk a mindennapokra, de alapvetően rajtunk múlik, hogy miként telnek azok.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.