Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 15. 12:15, péntek | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Mi így építkezünk!

Az én városom - Mi így építkezünk!

Interjú Czeferner Zoltánnal, az Óvár Kft. ügyvezetőjével.

A járvány miatti intézkedések nyomán jött gazdasági válság még nem érte el a zenitet. Az államcsőd elkerülése érdekében minden ország (az egészségvédelmi intézkedések betartása mellett) lassan újraindítja a gazdaságát. Bár a leggyakrabban arról olvashatunk, hogy hol, mi ment tönkre, vannak olyan vállalkozások, amelyek nem álltak le.

Mit csinálsz most unalmadban a négy fal között?

  • Egy napot sem voltam otthon.

Hogy-hogy, te nem félsz a korona-járványtól?

  • Ha van családod, ha van, akit szeretsz, akkor természetes az aggodalom.

És a munkatársaid?

  • Köszönöm szépen, jól vannak. A cégünk teljes kapacitással dolgozik és mindenki ott van a fronton.

Azt olvasom, hogy a turisztika mellett az építőipar a másik, amelyik totálkáros lett.

  • Mivel lakást mostanában keveset építettünk, ezért erre a területre nincs annyira rálátásunk. Az ipari beruházások (kisebb problémákkal ugyan, de) a korábbiakhoz hasonló mederben folynak tovább.

Nem volt egy csöppnyi megtorpanásotok sem?

  • Amikor elért bennünket a járvány, mi is megijedtünk. Elsősorban az emberi oldala keltett bennünk félelmet, hiszen néhány európai országban elszabadult a pokol. Ezen azonban pár nap alatt túl tettük magunkat.

Ilyen gyorsan elmúlt a sokk?

  • Egy másik megfontolás alapján döntöttünk úgy, hogy folytatjuk. Ha a gazdaság teljesen leáll, ha nem lesz adó- és járulékbefizetés, akkor az ország és az egyén is padlóra kerül. Ha a cégünk abbahagyja a megkezdett munkáit, ha nem kötünk új szerződéseket, akkor elveszítjük a kivívott presztízsünket, és nem tudjuk fizetni a dolgozóinkat sem.

Ezek szerint nektek van munkátok.

  • Igen. Januárra ugyan kifutottak az előző projektek, de szerencsére az év elején kapott megbízásoknak köszönhetően márciusban fel tudtuk venni a munkát. Addigra megteremtettük a járványra vonatkozó biztonságos munkavégzés feltételeit is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nem igen lehet erőteljes fizikai munkát végezni maszkban. Volt, ahol megpróbálkoztunk a homeoffice-szal, de a végén a munkatársaink kérésére zömében elálltunk ettől. Az építőipar ugyanis nem megy távmunkában.

Akkor ti teljesíteni fogjátok az éves terveiteket, sőt, akár a hosszabb távon is rendben lesz minden?

  • Az építőiparban nehéz még egy évre is tervezni, hát még több évre előre látni. A biztos a „most”, az, hogy az éves kapacitásunknak körülbelül fele mögött állnak érvényes megállapodások, és a későbbiekre vonatkozóan is látunk biztató lehetőségeket.

Ha jól értelek, akkor alig kezdődött el a járvány, nálatok már véget is ért.

  • Egyáltalán nem, mi csak gyorsan alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez. A járvány miatti korlátozások, a gazdasági recesszió a mi cégünket is és a szektort is érinti. Féltünk is, hogy nem lesz utánpótlás, mert bezárnak a tüzépek és az alapanyaggyártók. Szerencsére nincs fennakadás ezen a téren sem. Nagyobb üzemek, külföldi vállalkozások az eltervezett beruházásaikat mindenképpen meg akarják valósítani, így további megrendelésekre is számítunk.

Sokan panaszkodnak, hogy a forint gyengülése jelentősen megemelte az árakat. Benneteket nem érintett az euró árfolyamváltozása?

  • Először nagyon tartottunk tőle, de mára kiderült, hogy ez csak olyan kis mértékű árváltozást okozott, amit a piac még elvisel.

Te nem félsz, ez rendben van, de hogy viszonyul a korona vírushoz a családod?

  • A lányom Budapesten él és rendkívül óvatos. A feleségem nagyon félt, minden nap úgy enged elbennünket, hogy „Nagyon vigyázzatok magatokra!”. Többes számot használ, ugyanis a fiam velem dolgozik a cégnél, aki, mint a fiatalok többsége, sokkal kevésbé tart attól, hogy elkapja a fertőzést. Én azonban szemmel tartom őt, és persze vigyázok magamra is, de óvom a munkatársaimat is.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.