Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Április 08. 11:21, szerda | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Kínai recept a járvány ellen

Az én városom - Kínai recept a járvány ellen

Ezúttal Dr. Feng Xiao Ping akupunktúra-szakorvos válaszolt Vizsy Ferenc kérdéseire.

Telefoninterjú – 2020-04-07 (kedd)

A sajtó szerint Kínában szinte teljesen lecsengett a járvány, ők már végig járták azt az utat, amin nekünk még végig kell mennünk. A Mosonmagyaróváron élő, de Győrben is gyógyító Dr. Feng Xiao Ping akupunktúra-szakorvosnak rokonai, ismerősei élnek a távol-keleti országban. Van-e valami hatásos gyógymód a tarsolyában?

„A hagyományos kínai gyógyászat sok betegséget meg tud gyógyítani, az akupunktúra és a moxa-terápia azonban teljesen hatástalan a vírussal szemben.”

Hogy sikerült mégis legyőzniük a kínaiaknak a járványt?

„Az ország valóban túl van a nehezén, de azért még sok a beteg. Amíg nincs védőoltás, az egyetlen hatásos védekezés az emberi érintkezések számának drasztikus csökkentése. A kijárási tilalom ott valóban kijárási tilalom volt, és ez bizonyult a leghatásosabb eszköznek.”

Ezért zárta be Ön is mindkét városban a rendelőjét hetekkel ezelőtt?

„Mivel a vírus ellen hathatós segítséget nem tudtam nyújtani, el akartam kerülni, hogy a rendelőim a továbbterjedés színterévé váljanak.”

Doktornő, Ön egyébként tart a vírustól?

„Minden felelősen gondolkodó ember tart tőle. Nem félek, mert egészséges vagyok, mert nem adok lehetőséget a vírusnak. Teljesen bezárkóztam a lányommal az otthonunkba, és igen ritkán megyek boltba. Ha pár perc is, de maszk, kesztyű nélkül nem lépek ki az utcára. Amikor hazaérek, minden ruhámat leveszem, megfürdök, mindent fertőtlenítek.”

Azt mondja, hogy nem fél, nincs is kiért aggódnia?

„Az idős és beteg szüleimért, akik szintén izoláltan élnek mosonmagyaróvári lakásukban. Két testvéremmel mindent megveszünk nekik, és beakasztjuk a kerítésen belülre. Nagyon fáj a szívem, de én valóban vigyázok rájuk! Féltem az Angliában élő másik lányomat is. Amikor először hallottam az ottani járványról, ragaszkodtam ahhoz, hogy a lányom maradjon otthon. Hallgatott rám, de hát … mégsem vagyok mellette.”

Nálunk az emberek százai járnak a boltba, piacra, sétálni, játszótérre, összejöveteleket szerveznek. Közben háborognak, hogy nem lehet bírni az állandó otthonlétet.

„Minden önfegyelem kérdése. Én sütök-főzök, beszélgetek, tanulok, játszok a lányommal, rendezgetem a kis dolgaimat. Ma ez kell az életben maradásunkhoz!”

Ez egy kínai mentalitás, a magyar ember nem ilyen!

„Nem csak a családomnak, de másoknak is felelősséggel tartozom. Egyetlen alkalom is végzetessé válhat, aztán ezerszer is megbánja az ember, de akkor már késő. Nem csak elkaphatom, de tünetmentesen akár én is fertőzhetek. Szerintem a járvány ilyen méretű terjedésének egyik oka az emberi érintkezések nagy száma. Az életemért én tehetem a legtöbbet, ha másokra leszek utalva, az már nem lesz olyan jó.”

Az ember lassan depressziós lesz, meg fogja ölni a bezártság.

„Lehet, hogy a végén tényleg frusztráltabbakká válnak az emberek, de élni fognak. Most ez a tét! Az összezártságnak azonban van hátulütője is. Kínában a járvány után rengeteg ember akar elválni, ez a több hónapos karantén mellékhatása. A járvány nyomán talán nem is a gazdaság, hanem a társadalmi életforma fog alapjaiban megváltozik.”

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.