Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 21. 11:05, kedd | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Kérdezze meg gyógyszerészét!

Az én városom - Kérdezze meg gyógyszerészét!

Interjú Nagyné Dr. Illés Andrea szakgyógyszerésszel.

Csak akkor megyek gyógyszertárba, ha nagyon muszáj. Havonta. Ha tehetem, ha nincsenek sokan, mindig kellemes beszélgetéssel telik az idő. Szerintem ez már a gyógyító folyamat kezdete. Most nekik,a gyógyszertári dolgozóknak sem lehet könnyű, hiszen valahol ők is frontharcosok.

Ez a vírushelyzet biztosan az Önök szakmai munkájára is rányomta a bélyegét.

  • Magával a vírussal nincs különösebb dolgunk, inkább a járványügyi korlátozások befolyásolják a mindennapjainkat. Most már csak az ügyelet alatt megszokott kiszolgáló ablakon keresztül adjuk ki a gyógyszereket.

Nem kérdeznek túl sokat az emberek a vírussal kapcsolatban?

  • Nem igazán! Sokkal inkább a saját gyógyszereikkelkapcsolatban érdeklődnek. Igaz, az immunrendszer erősítése többször szóba kerül. Volt egy időszak, amikor mindenki C- és D-vitamint akart, így aztán átmeneti hiány is kialakult.

A járvány kezdeti szakaszában, szerintem, sok minden más is hiánycikkvolt.

  • Valóban, a szokásosnál több maszkot, védőkesztyűt, fertőtlenítőt vásároltak, s volt, hogy kifogyott a készlet. Ma viszont a kesztyű kivételével mindenből van elegendő mennyiség.Mivel a többen váltották ki kéthónapra is a gyógyszeradagjukat, így előfordult, hogy ez-az elfogyott. Mamintegy kétszáz gyógyszer hiányzik, a paracetamol (fájdalom és lázcsillapító) hatóanyagú készítményekből pedig igencsak szűk a választék. A hiányzó orvosságok egy részéttudjuk helyettesíteni azonos hatóanyagú más gyógyszerekkel, de van, amikor a betegnek vissza kell mennie a kezelőorvosához.

A gyógyszerész nem tévedhet, mert a gyógyítás folyamatának utolsó láncszeme, az egészségügy védőbástyája. Biztos vagyok benne, hogy a taps a Faber gyógyszertár dolgozóinakis szól.

  • Ebbe nem gondoltam még így bele, de jó érzés, ha az emberek így érzik. A gyógyszerész az orvos segítője és a beteg tanácsadója. Nálunk futnak össze a felírt receptek, így valóban mi vagyunk az utolsó ellenőrzési pont, amely a kereszthatásokat ki tudja szűrni. Olykor persze fura helyzetek is adódnak. Az e-recepttel kapcsolatos könnyítések nyomán (adott feltételek mellett) bárki kiválthatta bárkinek a gyógyszerét. Aztán jöttek vissza lélekszakadva, hogy ez vagy az nem kell, mert nem szedi hónapok óta, de valahogy benn maradt a nyilvántartásba, aki kiváltotta meg nem tudta.

Kisablak ide vagy oda, a vírus befér rajta. Nem fél attól, hogy a maszk, kesztyű nélkül érkező, köhögő, prüszkölő betegektől egyszer valami különleges „ajándékot kap?

  • Kellő óvatossággal járok-kelek a munkahelyemen, és mielőtt belépek a lakásba, átöltözöm, aztán alaposan lemosakszom, hetente csak egyszer megyek bevásárolni is. Magam miatt nem aggódom, de vigyázok a három kicsi gyermekemre. A két kisfiam 13 és 4 éves, a kislányom pedig 7. A két nagyobbiknak eddig elég jól működött az otthoniskolai rendszer. Szerencsések is vagyunk, mert a családi ház kertjében biztonságban tudnak napközben is játszani. Boldog édesanya vagyok, de örömmel jövök dolgozni is, vagy az Ön szavaival élve, az egészségügy védőbástyájaként szolgálni.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.