Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 29. 09:05, szerda | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Kegyeleti pillanatok

Az én városom - Kegyeleti pillanatok

Interjú Buch Sándorné temetkezési vállalkozóval.

Aggódunk szeretteinkért, hogy ne kapják el a koronavírust, nehogy kórházban kössenek ki, ne kerüljenek az intenzív osztályra, ne tegyék őket lélegeztetőgépre, meg ne haljanak. Bár az élet egyéb okokból is véget érhet, a járvány időszakában minden kegyeleti szertartásra különleges szabályok vonatkoznak.

A szeretet és az emlékezés virágait a sírokon öntözni kell, de néha jó kimenni a temetőbe pár csepp könnyet ejteni, kicsit panaszkodni, megnyugodni. A kijárással kapcsolatos rendelkezések között viszont nem igazán esik szó a temetőkről.

  • Működésünk kereteit az országos és helyi rendeletek adják. Mivel a temetőket érintő események nem tartoznak a rendezvények közé, azért nincs általában vetttilalom, így atemetőinka nyári nyitvatartási rend szerint látogathatók is.

Azt olvastam, hogy több helyen most sokkal szerényebbeka szertartások, és azokon csak a szűk család vehet részt.

  • Az Anubisz a járvány alatt is előkészíti a ravatalozót, ahol a helyiség nagysága miatt egyszerre megfeljebb tíz fő lehet jelen. A szertartás további részén bárki részt vehet, de itt számítunk a búcsúzók józan belátóképességére, és elvárjuk a másfélméter betartását. Szolgáltatásaink nem változtak, és nem csökkentettük a szertartások idejét sem.A katolikus temetésekhez kapcsolódó szentmisék azonban elmaradnak.

Valóban nem lehetnek koporsós temetések a járvány alatt?

  • A koronavírusos betegségben elhunytakat mindenképpen elhamvasztják, egyéb esetekben továbbra is engedélyezett a koporsós temetés is.

Nem aggódnak a munkatársak, hogy megfertőződhetnek?

  • Nekünk normál működés esetén is készen kell állnunk a különleges esetek kezelésére, amihez meg is vannak a megfelelő védőeszközeink. Most azonban szigorúbbak az előírások. Így például apandémiás tervünknek megfelelően családonként csak egy fő intézheti a temetést, és minden ügyfél után fertőtlenítjük a helyiséget. Munkatársaink a temetésen maszkot, kesztyűt viselnek, a kocsiban kéz- és eszközfertőtlenítő van. Koronavírusban elhunytat nem boncolnak, nem öltöztetnek, az általunk biztosított halotti ingben történik a hamvasztásuk, de a halottszállításnál is több a biztonsági feltétel.

Rendeztetek már koronavírusos temetést?

  • Tudomásunk szerint a mosonmagyaróvári megfertőződötteket a megyei kórházban kezelik, de Mosonmagyaróváron még nem volt ilyen jellegű temetés.

Az általános kijárási szabályok és az egyének önkorlátozó magatartása miatt a távolabb élő rokonok nem igen tudnak részt venni a temetésen.

  • Jelenleg 15 urnát tárolunk, az érintett családok ugyanis azt szeretnék, hogy a járvány megszűnte után kerüljön sor a végtisztesség megadására.

Most nagyobb a teher a munkatársaitokon, mint egyéb időben?

  • Egy temetkezési vállalatnál sohasem a fizikai igénybevétel a nagy, hanem a lelki megterhelés, de az igaz, hogy most a szigorúbb feltételek miatt több figyelmet, több megértést nagyobb empátiát igényel a munkánk. Ha bárki szeretne többet tudni, az a temetők bejáratainál, a hirdetőkön vagy az irodánkban tudhat meg többet.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.