Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 14. 13:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Házasság a kapcsolat koronája

Az én városom - Házasság a kapcsolat koronája

Interjú Kriskóné Hajszán Gabriella anyakönyvvezetővel.

A párterapeuta szerint akkor van a legtöbb kapcsolati probléma, ha a párok sokat vannak együtt, ilyenkor a mélyben szunnyadó feszültségek szétfeszíthetik a harmóniát, vagy akár a házasságot is. A karantén sem igazán kedvez a kiegyensúlyozott családi életnek, sőt még házassági terveiktől is elállhatnak az emberek.

Házasodik most egyáltalán valaki?

– Némiképp csökkent a közvetlen ügyfélforgalom, de az emberek a pandémiás időszakban is ugyanúgy vágynak törvényesített párkapcsolatra, mint a járvány előtt.

Na jó, de milyen lehet egy ilyen karantén-esküvő?

– Szép és bensőséges. A hivatalos ceremónia megjelenésében egyáltalán nincs és nem is volt változás. Március 11-től ugyan csak szűk családi körben lehetett megszervezni a polgári esküvőt, de ezt a korlátozást május 4-től feloldották. Persze a vírus miatti óvintézkedéseket ma is be kell tartani.

Boldogító igen maszkban és kesztyűben!

– Az anyakönyvvezetőnek is és a házasulandóknak is kötelező. Volt olyan pár, akinél éppen emiatt maradt el a gyűrűváltás. Az ebben az időszakban megtartott esketések mindig visszafogottan indultak, de a végére már az örömé és a mosolyé a főszerep.

Egy menyasszony szép ruhára vágyik, gyönyörű csokorra, halk zenére, pezsgős koccintásra, olyan alkalomra, amelyre minden rokont és barátot meghívhat.

– Az előzetes időponttal rendelkezők 80 %-át is ez késztette arra, hogy az esküvőt elhalasszák a korlátozások utáni időszakra, sőt a házasulandók fele már csak 2021-ben gondolkodik. Akik mégis a megbeszéltek szerint mondták ki a boldogító igent, azok a párok vagy eleve kis létszámú eseményben gondolkoztak, vagy a tervezett lakáshitel felvételéhez volt elengedhetetlen az időbeni házasságkötés.

Mennyivel csökkent a meghirdetett „Baby-boom” program előszobájának is tekinthető egybekelések száma?

– Míg a tavalyi év első 4 és fél hónapjában 40 házasságkötésünk volt, addig az idén (a halasztások ellenére is!) már 55 esküvőnél tartunk. Mivel a korábbi évek számaiban is előfordult 40-50-es értékingadozás, a tendenciáról még korai lenne bármit is mondani.

Ha valaki most szeretne egyeztetni, jöhet bármikor?

– Hétfőn, szerdán és pénteken van nálunk ügyfélfogadás. Mindenképpen javaslom az előzetes időpontkérést, hogy a felesleges várakozást elkerüljék. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a hivatalban a maszk viselése kötelező.

Az esketés szövegén változtattál valamit?

– Nem. Mondandómat most is egy nő és egy férfi között életre szólóan építendő kapocs örök értékeire építem. Kitérek arra is, hogy a házasság legbiztosabb alapja az egymás iránti elköteleződés és a szerelem, majd a családi életben a kölcsönös megbecsülésen, egymás elfogadásán, a másik tiszteletén alapuló szeretet. … Most szerda van, …. igen, 11 órára jön egy fiatal pár, ha beleegyeznek, akár meg is hallgathatod.

A jánossomorjai Nagy Adrienn és Burus Róbert két tanúval az oldalukon, maszkban és kesztyűben érkeztek az aprócska házasságkötő-terembe.

„Lassan tíz éve vagyunk egy pár. Úgy gondoltuk, hogy hivatalosan is összekötjük a sorsunkat, és közösen vásárolunk egy lakást. A kedvezményes hitelkérelemhez azonban szükség van a házassági anyakönyvi kivonatra, amit most kell benyújtanunk” – mondta a vőlegény. „Eredetileg a mi elképzelésünk is nagy esküvő volt, hófehér menyasszonyi ruha, és egy igazi lakodalom. Most ugyan ez elmarad, de amint lehet mindent bepótolunk” – tette hozzá a menyasszony. A maszkos jegyesek egy jó negyedóra múlva, immár, mint férj és feleség léptek ki az ajtón. Sok boldogságot, ifjú házasok!

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.