Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 17. 11:09, péntek | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - A táncoló család

Az én városom - A táncoló család

Interjú Palenik József néptáncossal.

Senkinek sem könnyű most otthon maradni, de talán a sportolóknak a legnehezebb, meg a néptáncosoknak, hiszen igencsak nehéz lakásban futóedzést tartani vagy szigetközi pásztortáncot járni. Palenik József koreográfus, fesztiválszervező, néptáncoktató, művészeti vezető, számtalan elismerés tulajdonosa, most neki is szűkebb az élettere.

Hogy telnek a mindennapjaid?

– Senki sem örül a kijárási korlátozásnak, mégis, van ennek jó oldala is. Olyan dolgokra is van időm, amiket évek óta csak halogatok. A feleségemmel, Timeával, mi is a világ egyre gyorsuló vonatán ültünk, s most minden lecsendesedett. Nem csak körülöttünk, de bennünk is. Szerintem nem véletlenül tűnt fel a vírus. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelzést, élnünk kell a lehetőséggel, hogy egy jobb, egy emberközelibb világot építsünk magunknak. Remélem, hogy győz a józan ész!

Majd, Józsi, majd, de most még dühöng a járvány. Nem gondolod, hogy nagy árat kell fizetni a változásért?

– Fájdalmas olvasni a híradásokban, hogy mennyi áldozatot szed a vírus. Ilyenkor én is a szeretteimre gondolok. Magam egészséges vagyok, erős az immunrendszerem, rendszeresen kezet mosok, fertőtlenítek, így nem félek attól, hogy megbetegszem. Sokkal inkább fontos, hogy a családommal ne történjen baj! Aggódom azokért az idősebb emberekért is, akik meghatározó szereplői a gyűjtőmunkámnak. Vajon mi van a Kilitin, Dunaszigeten és Erdélyben élő barátaimmal? Lesz-e lehetőség folytatni a közös munkát? Rendszeresen érdeklődünk hogylétük felől telefonon.

Mondod, most egy kicsit minden komótosabb, de ahogy ismerlek, te ez idő tájt sem unatkozol?

– Unatkozni? Az mi? Ha eddig levettem valamit a könyvespolcról, akkor találomra tettem vissza a többi közé, most ezt is rendbe teszem. Aztán itt van az előbb említett gyűjtőmunka, a sok feljegyzés, képanyag, ezen is dolgozunk a családdal. Sokfelől érkeznek különféle kérdések, kérések és mi segítünk. Legutóbb például a szentendrei skanzen húsvéti programjához állítottunk össze egy ötszász darabos kollekciót.

Mindegy, hogy forgatod, de a négy fal, azért csak négy fal. Ezt nem lehet sokáig bírni.

– Így vagyok ezzel én is! Ha friss levegőre vágyom, kimegyek a kertbe, ott dolgozgatok egy kicsit. Gondolhatod, hogy a 800 négyzetméteren van mit csinálni!


És a táncról még nem is beszéltünk…

– Na látod, anélkül tényleg nem tudom, mi lenne velem! Elindult a Világhálón egy kihívás: „Legényesezz otthon!” Mi is beszálltunk ebbe, Misi fiam például táncol is és zenél is a produkcióban. Benne van persze az érettségire készülő Vendel, valamint a legkisebb fiam, Benedek is. Szomorú, hogy már öt fellépést mondtunk le, aztán ott van a 700 növendékünk, akiket óvodában, iskolában Tímeával oktatunk a táncra - normál időben. Ha véget ér a járvány, újra megtaláljuk őket. És ott van a szívünk szerelme, a Lajta Néptánc Együttes. A mi kis táncos közösségünk nagyon erős szakmai és emberi kapcsolaton alapszik, biztos vagyok benne, hogy az „új világban” is ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.