Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Március 29. 11:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - A piac

Az én városom - A piac

Új rovatunk első része.

2020.03.28. (szombat) 9.05-10.10

Ma léptek életbe a kijárási korlátozások. A mosonmagyaróvári piacra 50-60 kilométerről is idejáró árusok standjait még a határon túlról is felkeresik. Általában. Ma viszont kevesen vannak a vevők, igaz harmincegy-két elárusítóhely nyitott csak ki, fele-harmada a járvány előttinek. Zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húsokat, mézet, pirospaprikát és palántákat kínálnak.

– A piac a munkám, az életem. Mi lenne nélküle? – tárja szét a kezét a Pannonhalmáról érkezett őstermelő. – Persze, én is tartok a vírustól, látja maszkot, kesztyűt viselek. Itt a retek, a zöldség, a spenót, hoztam tojást, csomagolt baromfihúst, ezeket nem lehetne hosszabban tárolni. Meg a törzsvevőim is számítanak rám. Nem baj, hogy korcsoportonként jöhetnek vásárolni, de legalább működik a piac. Mi lenne, ha bezárnák? Már gondolkodtam rajta, talán házhoz fogom szállítani az árut, ameddig lehet…

– A szombati piacokra szoktam lejönni. Jobb itt a gyümölcs, mint a boltokban, mert friss, szép és magyar – érvel a piac mellett a szájmaszkos Frint Gábor.

– Most sajtot vettem,... de még szétnézek. A mama otthon főz. Pár háznyira laknak az unokák, így könnyebb átvészelni ezt a helyzetet. Vírus? Nem félek, de reménykedem, hogy kitombolja magát, aztán lecsillapodik. A gazdaság viszont csődbe jut!

Megnyugtató, mondják, hogy rendőrök, katonák járőröznek a piacon.

Távozásuk után egy harmincas anyuka érkezik „natúr” a lányával. A kis szöszke fején könnyű kalap, kezében játékbabakocsi. Zöldárut vesznek, és csak remélem, hogy nem visznek haza „mást” is…

Bár házhoz is jönnek vevők, a piac viszont semmivel sem pótolható. Bőséges az árukínálatunk, de a forgalom meglehetősen kicsi, ennek ellenére tartjuk az árainkat.

Már minden földben van, aminek ott kell lennie, így komoly veszteség lenne, ha nem árusíthatnánk. Jó dolog a piac, de ez a megosztott vásárlási idő nem az igazi. Kilenc óra után kevés 65 év feletti jön a piacra, így a standok környéke egészen kihalt. A fiatalabbakat a rendőrök hazaküldik, 12 óra után pedig ez a korosztály már nem fog visszajönni – ad helyzetképet a feketeerdei Litresits Imre őstermelő.

– Csak piacon vásárolok zöldséget és gyümölcsöt, mert itt tudom, honnan származik és a minőség is kiváló. Maszk? Én ilyen testidegen dolgokat nem viselek, meg aztán a WHO se ajánlja. Egészségesen élek, kordában tartom a testem, így nincs miért félnem a vírustól. Nem sok értelmét látom a 65 év felettiek elkülönítésének se, … bár így valóban kevesebb a vásárló – mondja a hazafelé tartó Horváth András.

Kilenc órakor 80-90 idős vásárló lehet a piacon, de tíz órára már csak hírmondójuk marad.

Az emberek mintegy harmada visel maszkot, van, aki kesztyűt is. Árus, vásárló igyekszik megtartani a másfél métert, de a fizetésnél nem kikerülhető a testközelség, sőt a pénzek legtöbbször csupasz kézből csupasz kézbe vándorolnak. Az autós „kávéháznál” az egyébként megszokott intimitással tereferélnek az emberek.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.