Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 19. 08:12, hétfő | Helyi
Forrás: mosonmagyaróvár.hu

Az eddigi legrangosabb díjat kapta városunk

Az eddigi legrangosabb díjat kapta városunk

Az idei hévízi országos díjkiosztó ünnepségen „Arany Rózsa díj”-jal ismerte el önkormányzatunk munkáját a zsűri.

A „Virágos Magyarországért” verseny szervező bizottsága legrangosabb díját kapta városunk, melyet régiónként ítélnek oda annak a településnek, aki évek óta kiemelkedő munkát végez a környezetfejlesztés -és szépítés területén.

Előzmények: Magyarországon a ’90-es évek közepe óta hirdetik meg a „Virágos Magyarországért” Környezetszépítő Versenyt, melynek lebonyolítását a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Ezáltal hazánk az egyik legrangosabb európai versenybe is bekapcsolódott(Európai Virágos Városok és Falvak Versenye.) A verseny egyedülálló program Európában, kb. 25000 település között teremt minden évben kapcsolatot, mintegy ötvenmillió embert mozgósít a környezet szépítése, az élettér minőségének javítása érdekében. A versenyt külön város és falu kategóriában hirdetik meg, melyre városunk több éve benevez. A magyar versenyben legjobb eredményt elért falu és város képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésben.

A verseny célja: a kulturált, tiszta, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, turizmus fejlesztése, közös értékek védelme, a településeken az életminőség javítása, a hagyományos magyar virág-és kertkultúra felélesztése az ökológia, a környezetvédelem szempontjainak megfelelően.

A települések bírálatát szakemberekből álló zsűri végezte a nyár folyamán.

A bírálat során az alábbiakat vizsgálták például:

  • Zöldfelületek minősége, fejlesztése, gondozottsága, virágosítása, zöldfelület gazdálkodás helyzete.
  • Növénykiültetések minősége, virágosítás, fajok alkalmazása, harmóniája az épített környezettel, műemlékekkel, tájjal.
  • Épített környezet állapota, minősége, település tisztasága, parlagfű irtás.
  • A lakosság, helyi vállalkozások, civil szervezetek részvétele a környezetszépítésben, az önkormányzat erőfeszítései.
  • Környezeti nevelés az oktatási intézmények külső-belső környezetének gondozása, virágosítása által.
  • A település turisztikai megjelenése.

Városunk 10 éve vesz részt a versenyben, eddig hét alkalommal kapott elismerést tevékenységéért, de ezek közül a legmagasabbat 2012 évben érdemeltük ki. Tavaly a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség kiemelt szakmai díját kaptuk.

Reméljük lesz folytatás, nem titkolt szándékunk a fődíj megszerzése.

Köszönet illet mindenkit, aki részt vesz a város tisztításában, szépítésében, virágosításában, vonzó, esztétikus megjelenésének alakításában. Így köszönetet mondunk a lakóknak, civil egyesületeknek, üzemeknek, a támogató cégeknek(pl. Dzsungelország Kft.) és a Városüzemeltető Kft.-nek folyamatos tevékenységéért. Kérjük a városlakókat, hogy továbbra is járuljanak hozzá környezetünk szépítéséhez, értékeink megőrzéséhez.

Németh Andrea

Környezetvédelmi főtanácsos

Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési osztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.