Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 07. 13:38, kedd | PR

Az alkalmi munka felértékelődik a vírusválság utáni gazdaságban

Az alkalmi munka felértékelődik a vírusválság utáni gazdaságban

Az alkalmi munka évről évre egyre népszerűbb, de a jelenlegi gazdasági környezetben még jobban felértékelődik. Hozunk néhány meglepő állásajánlat példát, ahol soha nem várnál alkalmi foglalkoztatást.

Az alkalmi munka reputációja nem túl pozitív. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy kőműves segédmunkát vagy szórólapozást jelent, pedig mi sincs távolabb az igazságtól.

Ha megnézel egy aktuális alkalmi munka kínálatot, meg fogsz döbbenni. Már nem csupán képzettség nélküli állásokat hirdetnek meg alkalmi munkavállalás keretein belül, hanem akár felsőfokú végzettséget igénylő munkákat is. Ha például egy vállalkozásnak szüksége van bérelszámolóra, de nem tudja állandóan foglalkoztatni, csak havonta néhány napra, viszont a bérelszámoló nem vállalkozóként dolgozik, hogy az elvégzett feladatokról számlát állítson ki, akkor remek megoldást nyújt az alkalmi munka keretein belül való alkalmazása. Egy másik példa lehet, mikor egy projekten belül egy fejlesztésnél szükség van technikusra, de a fejlesztés végén többé már nem.

De miért lehet jobb egy határozott idejű alkalmi munkaszerződés, mint egy határozott idejű normál munkaszerződés? Egyszerű: mert van olyan helyzet, amikor SZJA mentesen tudunk dolgozni. A közterheket ugyan fizetni kell, de maximálva van, hogy mennyit és ezzel együtt az alkalmi munka még mindig kedvezőbb lehet, mint egy munkaszerződés.

Ebből is látszik, hogy az alkalmi munkát jogilag is pontosan körül határolják. Ez az egyik oka, amiért olyan népszerű, de nem ez az egyetlen. Nézzünk néhány érvet, amiért az alkalmi munkát kezdjük megszeretni.

Tiszta sor

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása alá esik, ami pontosan megmondja, hogy milyen szektorokban hány órát, illetve évente maximum hány napot dolgozhat valaki, és meghatározzák az adható minimális bérezést is. Ha egy bizonyos sávon belül mozog a bér, akkor jövedelemadó mentesen lehet dolgozni. Munkaszerződés kötése nem feltétlen szükséges, és a NAV felé való bejelentést 2020-tól már egy egyszerű appon vagy telefonon keresztül is el lehet intézni.


Rugalmasság

A munkáltatók számára nagy mozgásteret nyújt, hogy állandó alkalmazottak mellett alkalmi jelleggel is tudnak munkavállalókat foglalkoztatni. A kapcsolódó adminisztrációs terhek minimálisak, de ezeknek az alkalmazottaknak a költségei ugyanúgy leírhatóak, mint az állandó munkatársaké.

Gazdaságfehérítés

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végzett alkalmi munka rendkívüli mértékben elősegíti a gazdaság kifehérítését. Sok esetben nem feltétlen az adóterhek miatt nem jelentenek be munkavállalókat a cégek, hanem mert az adminisztrációs terhek miatt nem éri meg vele foglalkozni, egyszerűbb csak „zsebből” fizetni. Ez azonban rossz a munkavállalónak, mert nincs biztosítva és a nyugdíjba sem számít bele, a munkáltatónak, mert nem tudja a költséget leírni és rossz a gazdaságnak is. Ezen mind segít az alkalmi munkavállalás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.