Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Az Alfa Romeo 4C végre hivatalosan is debütál

Az Alfa Romeo 4C végre hivatalosan is debütál

Hosszú várakozás után és a mézesmadzag végén a márciusban esedékes Genfi Autószalonon végre bemutatkozik az Alfa Romeo 4C, ami „már” 2013-ban piacra kerül. Egyúttal az olasz gyártó ezzel a modellel visszatér az Egyesült Államokba, mintegy új életet lehelve a perifériára szorult márkába.

A 4C egyúttal emlékezés az Alfa Romeo nagyszerű sporthagyományaira, hiszen a 8C és a 6C betűszavak a 30-as és 40-es években olyan autókat jelöltek, melyeket nagy teljesítményű nyolc-, illetve hathengeres motorokkal üvöltötték világgá az erő és a szépség közös diadalát.

A képen már a sorozatgyártású verzió szerepel
A képen már a sorozatgyártású verzió szerepel
Fotó: Alfa Romeo

Az újdonság kialakításában és szerkezetében megvalósítja azt a célkitűzést, amely szerint tömeg/teljesítmény arányának a hamisítatlan szupersportautók körében elfogadott 4 kg/LE alá kell esnie; ráadásul ezt nem a motorteljesítmény szélsőséges fokozásával, hanem a tömeg párhuzamos csökkentésével érték el a mérnökök, ami maximális agilitást és kiemelkedő menetteljesítményeket eredményezhet.

A kagylóülésekkel felvértezett autót igazán különlegessé tehetik a kategóriában rendkívül kompaktnak számító méretei: hosszúsága nem éri el a 4 méter, ugyanakkor 200 cm széles, 118 cm magas, tengelytávolsága pedig kisebb, mint 2,4 méter.

Az erő 1,8 literes turbómotortól érkezik
Az erő 1,8 literes turbómotortól érkezik
Fotó: Alfa Romeo

A Giulietta Quadrifoglio Verde kivitelben már alkalmazott motor továbbfejlesztett változataként az új négyhengeres 1750 Turbo alumíniumblokkra épül, miközben az erőforrás a kor elvárásainak megfelelő technológiai megoldásokat vonultat fel, a közvetlen üzemanyag-befecskendezéstől a szívó- és kipufogóoldali változó szelepvezérlésen át a forradalmi öblítésszabályozó technológiáig, amely kiküszöböl minden turbólyukat.

Az Alfa TCT dupla szárazkuplugos automata sebességváltó kis tömegének és rendkívül rövid reakcióidejének köszönhetően immár versenyképes lehet a kategóriában, miközben a vezető a szokott módon a kormánykerék mögött elhelyezett váltófülekkel is kapcsolhat. Az Alfa Romeo 4C fedélzetén debütál az új Alfa DNA programkapcsoló, amely a három megszokott álláson (dinamikus, normál és négy évszakos) túl egy negyedik, versenyüzemmódot (Race) is kínál, amely még intenzívebb vezetési élményt tesz lehetővé.

Nagy előnye az alacsony tömeg lesz
Nagy előnye az alacsony tömeg lesz
Fotó: Alfa Romeo

A 4C debütálásával két tradicionális műhely, az Alfa Romeo formatervezési részlege és a Maserati gyártóüzeme közötti együttműködés valósul meg, remélhetőleg újra dicsfénybe emelve azt a márkát, ami sokak szívét megdobogtatva az utóbbi években ugyanekkora csalódások okozója is volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk