Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 21. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Átrendeződik az európai bankszektor

Átrendeződik az európai bankszektor

Átrendeződik az európai bankszektor, a társaságok több mint fele tervez értékesítést, illetve felvásárlást a következő fél évben - olvasható az EY nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb iparági felmérésében, amelynek összeállításakor mintegy 200 banki vezetőt kérdeztek meg.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a pénzintézetek a vizsgált piacok közül leginkább Franciaországban, Ausztriában és Svájcban gondolkodnak az eladásról.
A közlemény idézi Tüske Balázst, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának partnerét, aki megállapította: az eladói oldalon jelenleg nagyobb elszántság mutatkozik, mint a vevőin. Éppen ezért azok a bankok kerülhetnek versenyelőnybe, amelyek minél hamarabb rászánják magukat az értékesítésre, hiszen egyelőre visszafogott a vásárlói potenciál - tette hozzá.
Tüske Balázs jelezte: a piaci konszolidáció ezzel együtt egyértelműen pozitív az egész szektor számára, amelynek nyertesei egyrészt az ügyfelek, másrészt a gazdaság egésze lesz.
Az EY felmérésében a válaszadók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy cégének értékesítési vagy felvásárlási tervei vannak a következő hat hónapban. Döntő többségük az európai piacon szeretné ezeket a tranzakciókat végrehajtani. A legtöbb értékesítést Franciaországban, Ausztriában és Svájcban tervezik, míg a legtöbb felvásárlásra Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban kerülhet sor - derül ki a felméréséből.
A vezető banki szakemberek szerint rövid és középtávon is konszolidációra kell felkészülni a szektorban. Egyéves távlatban 73 százalékuk számít erre, három éven belül pedig a megkérdezett banki szakemberek 86 százaléka számol ezzel a lehetőséggel.
A válaszadók 56 százaléka szerint javulnak majd a gazdasági kilátások saját piacaikon, ez nagy változás a fél évvel korábbi 25 százalékhoz képest. Ezzel párhuzamosan a banki vezetők szerint egyre kevésbé érezteti hatását az európai hitelválság: a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ennek befolyása a bankszektorra a következő fél évben csökken, mintegy felük szerint pedig változatlan marad - derül ki az EY felméréséből.
Az EY egyike a világ vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatainak. Az interjúkat 2013 szeptemberében és októberében készítették, a válaszadók 11 európai országból kerültek ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;