Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 20. 18:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Átadták a Domján Edit-díjat

Átadták a Domján Edit-díjat

Trokán Nórának, Mészáros Sárának és Csonka Szilviának ítélték az idén a Domján Edit-díjat. Az elismeréseket csütörtökön a budapesti Madách Színházban adták át, ahol megnyitották a színésznő alakításait felidéző fotókiállítást is.

Domján Edit 2012. december 25-én lenne 80 éves. Születésének kerek évfordulója alkalmából az idén három színművésznőnek ítélték oda a Domján Edit-díjat.
A kitüntetéseket Szakonyi Károly író, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Szakonyi Károly felidézte a színésznő alakításait, köztük első drámája, az Életem, Zsóka címszerepét, a Koldusopera Pollyját és Az üvegcipő Irmáját. Kiemelte: Domján Edit maga volt a megtestesült nőiesség, elkápráztató volt - a szerepeiben is.
Mint emlékezett: amikor kijelentette, hogy 40 évnél tovább nem akar élni, akkor ezt senki nem vette komolyan, ő azonban igen. "Azt hiszem, az öregségtől akart elszökni" - mondta, hozzáfűzve: úgy gondolta, hogy maradjon meg emlékezetünkben fiatalon.
Emlékét a Domján Edit Alapítvány őrzi, amely évről évre adja át egy-egy vidéken játszó fiatal színésznőnek a Domján Edit-díjat. Az idei díjazott Trokán Nóra, a kecskeméti Katona József Színház, Mészáros Sára, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Csonka Szilvia, a szombathelyi Weöres Sándor színház tagja.
A díjátadással egy időben a Tolnay Szalonban Domján Edit fotókiállítás nyílt, amely január 20-ig látogatható. A kiállítást megnyitó Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója elmondta: 1972-ben szerződött a Madách Színházhoz, és az év karácsonyán hunyt el Domján Edit, ennek ellenére közelről ismerte a színésznőt.

Felidézte a színésznő varázslatos és ellentmondásos lényét, amely maga volt a nyitottság, a vidámság, miközben valami különös titkot őrzött magában.
Szólt arról, hogy Domján Edit szabadon és bátran élt. Mintha a női princípiumnak ő volna a megtestesítője, kedvesség, nyitottság, gyengédség és erotika jellemezte, maga volt a derű, nevetése varázslatos volt. "Az volt a benyomásunk, hogy ő úgy él, ahogy szeretne" - mondta.
A Domján Edit Alapítvány a tehetséges fiatal vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át Domján Edit születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.
Mészáros Sárának, aki közeli bemutatója miatt nem lehetett jelen a díjátadón, pénteken adja át a díjat Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára Kaposváron, a Vaknyugat premierjén.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során