Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 11. 10:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

ÁNTSZ: újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

ÁNTSZ: újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

Újabb, kéthetes, a dohányzás tiltását ellenőrző akció ért véget, amelynek során elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint elsősorban azt vizsgálták, hogy betartják-e a nemdohányzók védelme érdekében meglévő jogszabályokat, mert a hűvös idő beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el az idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Az ellenőrzés során 1583 helyet kerestek fel, ebből 273-at munkaidőn túl.
A tájékoztatás szerint az általános tapasztalat az volt, hogy az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják.
Hatósági intézkedésre hét esetben volt szükség. Egy alkalommal közösségi közlekedési eszközön találkoztak szabálysértővel, akit 20 ezer forintra büntettek meg. A többi szabálytalanságot a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztalták, ezek miatt várhatóan 410 ezer forint bírságot szabnak ki. Volt, ahol a tiltás ellenére dohányzó vendég miatt kellett intézkedni, de az is előfordult, hogy az üzemeltető nem tartotta be a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.
Az ÁNTSZ emlékeztetett, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én életbe lépett módosítása értelmében nem lehet rágyújtani a közforgalmú intézményben. Az eddig elvégzett ellenőrzések meghaladják a 100 ezret, a kiszabott bírságok összege pedig a 22 millió forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.