Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 31. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Almási Róbert kiállítása nyílt Mosonmagyaróváron

Almási Róbert kiállítása nyílt Mosonmagyaróváron

Almási Róbert szlovákiai festőművész több évtizedes alkotói munkásságának periódusaiból mutat be válogatást a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum vasárnap megnyílt kiállítása.

Az olajfestmények sajátos stílust képviselnek, az alkotásokat kifinomult képszerkesztés és ütős színvilág jellemzi.
Almási Róbert figurális képein az emberi kapcsolatokat, tájképein a Csallóköz, a Duna mente szépségeit ábrázolja - utalt a festmények gyakori témáira a muzeológus.

Festményeinek túlnyomó többsége dinamikus, mozgással telített figurális alkotás, amelyek motivációjukat az emberek egymásközti kapcsolatából merítik. Témái között egyre nagyobb teret kap a tájkép is, az állandó téma a nő és a ló mellett. Tájábrázolása a csallóközi tájat, a változó természetet jeleníti meg.

Alkotásainak alapja mindenekelőtt az egyszerü és pontos kompozíció, de leghatásosabb kefejezőeszköze a szín, amellyel meghatározza a kép érzelmi és hangulati töltetét. Színskálája gazdag, megtalálható a túlfűtött narancsárgától, a vörösön és okkeren keresztül a hideg kékig minden.
Mondanivalóját ki tudja fejezni fában (domborművei megtalálhatók Strečnón, és Tvrdošínban), textilben (gobelinjei megtalálhatók Habovkán) és hasított márványban (alkotása megtalálható Dunaszerdahelyen). Számos nagyméretű alkotása van, amelyek nem csupán Dunaszerdahely városát díszítik, hanem fellelhetők Zlatovcén és Vinnén is.

Almási Róbertnek több kiállítása volt Szlovákiában, emellett csoportos tárlatokon bemutatkozott például Budapesten és Bécsben, egyéni kiállításon Balatonalmádiban és Kaposváron.

A mosonmagyaróvári kiállítást megelőző napokban részt vett Rajkán, az Art Flexum Művészeti Társaság művésztelepén.

A kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.